Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Údolí Štolpichu inspirovalo skladatele Webera k opeře Čarostřelec

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 05. 2022 14:35
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Oblíbeným turistickým cílem pro generace výletníků jsou Jizerské hory, zejména pak jejich partie v okolí Hejnic. Mezi nejkrásnější a nejromantičtější místa Jizerských hor pak patří údolí potoků Malý a Velký Štolpich.

„Jedná se o jednu z nejkrásnějších turistických tras Jizerských hor. V teplých a již téměř letních dnech máte navíc možnost se osvěžit v ledové vodě. A když vystoupáte až nahoru, otevře se vám za odměnu nádherný pohled na Hejnice,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na potoce Velký Štolpich, zvaném též Sloupský potok, který protéká Národní přírodní rezervací Jizerskohorské bučiny, se nachází vodopády, mezi nimiž je také jeden z největších v Česku – vodopád Velkého Štolpichu. Potok v tomto místě překonává skalní stěnu vysokou 30 metrů a vytváří několik vodopádů a kaskád.

V okolí potoka lze zároveň narazit na pozůstatky těžby rudy z 15. století. Divoká krajina nadchne stejně, jako okouzlila skladatele Carla Maria Webera. Říká se, že jej toto místo inspirovalo v době, kdy se léčil v nedalekých Lázních Libverda, k opeře Čarostřelec.

Kaskádovitý tok Malého, nebo také Bílého Štolpichu vytváří několik vodopádů. Často fotografovaný je metrový na spodním toku, ale oblíbený je také poměrně vysoký vodopád na horním toku potoka v kamenné suti.

Nejlepší přístup k vodopádům vede z Hejnic po červené značce nebo od bývalých Tetřevích bud nedaleko Čihadel. Cesta vede skalnatým terénem a nabízí úchvatné výhledy. Kolem vodopádu vede údolím potoka žlutá turistická stezka z Ferdinandova do Čihadel. Vodopád je přístupný pouze pěším turistům, s kolem je cesta zcela neschůdná.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky