Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Úkolem krajských muzeí a galerií je péče o sbírky

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 03. 2018 00:00

Sdílet článek

Více než 30 tisíc uměleckých předmětů se dle médií „ztratilo“ z galerií a muzeí v České republice. Dochází k tomu údajně mimo jiné i díky záměně inventárních čísel u kusů zapůjčených do kanceláří čelných představitelů krajů. Zápůjčky uměleckých děl z Oblastní galerie Liberec Libereckému kraji však probíhají standardním způsobem, a stejně jako v jiných případech je tento vztah smluvně podložen.

Na základě výběru připraví vždy galerie zápůjční smlouvu, a to maximálně na jeden rok. Dále stanoví pojistnou hodnotu. Smlouvu poté schválí Rada Libereckého kraje a po podpisu je umělecké dílo umístěno na příslušném místě. O předání se vyhotovuje předávací protokol. Po roce se na základě stavu uměleckého díla a zájmu rozhodne o prodloužení zápůjční smlouvy nebo o jiném postupu. Stejným způsobem jako Libereckému kraji půjčuje galerie obrazy také Městu Liberec. Jedná se o kvalitní díla, avšak nejvzácnější artefakty galerie nezapůjčuje.

Co se týče práce se sbírkami v Oblastní galerii Liberec a případných ztrát uměleckých děl, je tato situace v současnosti prakticky vyloučena. Do depozitáře má přístup výhradně jedna pracovnice, a to správkyně depozitáře. Každoročně probíhá v galerii a ve všech muzeích kraje inventarizace sbírek a její výsledky jsou předkládány jak Libereckému kraji, tak i Ministerstvu kultury České republiky.

V případě ztrát nebo zcizení uměleckých předmětů se již jedná o krajní situaci s možnými důsledky až v trestně právní rovině. „Druhým a podstatně širším problémem je ale péče o sbírky v oblasti restaurování. A tam přicházíme zcela jistě po celé zemi o daleko větší počet sbírkových předmětů, dokonce nevyčíslitelné hodnoty. Díla jsou často skladována v nevyhovujících prostorách, kterým se jen těžko dá říkat depozitáře. Důsledkem může být nevratné poškození,“ komentuje situaci Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vlivy, které působí negativně na stav historických předmětů a uměleckých děl uložených v nevhodných prostorech, jsou především vlhkost a změna teplot v různých ročních obdobích. „Liberecký kraj má moderní depozitář pouze v Oblastní galerii v Liberci. Sbírkové předměty v depozitářích krajských muzeí však trpí. Kraj proto v současné době připravuje záměr na vybudování centrálního depozitáře tak, aby měl sbírkové předměty nevyčíslitelné hodnoty uložené v odpovídajících podmínkách,“ doplňuje Vinklátová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky