Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Umělá inteligence učitele o práci nepřipraví. Musí se však přizpůsobit

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 04. 2024 14:47
  • Rozvoj

Sdílet článek

Učitelé se nemusí bát, že by umělá ineligence neboli AI ohrozila jejich profesi. Je ale potřeba s ní ve výuce počítat a zároveň žákům vysvětlovat etickou a právní stránku jejích výstupů. Na tom se shodli řečníci konference Umělá inteligence do škol, kterou na Technické univerzitě v Liberci uspořádal projektový tým EDIH Northeast Agentury regionálního rozvoje.

Digitalizace a umělá inteligence, která je její součástí, se stává v moderní době nezbytnou součástí našich životů. V Evropě ji má řídit a uspíšit nově budovaná síť tzv. digitálních inovačních hubů, jejíž součástí je i EDIH Northern and Eastern Bohemia (Northeast). Díky členství v této prestižní společnosti se mohla uskutečnit i tato konference pro ředitele a učitele škol z Libereckého kraje. Vedle ukázky smysluplného využití umělé inteligence ve školství je cílem EDIHu také propojení škol s firmami, které mohou svými technologiemi pomoci se zavedením umělé inteligence,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Své výukové sady a chytrá čidla, která umí monitorovat množství oxidu uhličitého v ovzduší, teplotu, a jež jsou opatřena i SOS tlačítkem, představila na konferenci společnost Hardwario. Jak vytvořit přípravu hodiny za využití AI na dané téma pro konkrétní ročník ukázal účastníkům konference Sciobot.

Václav Maněna: Důležitost role učitelů s  umělou inteligencí roste

Právě usnadňování činností, které pedagogům ubírají zbytečně čas, interaktivně předvedl pedagog, lektor, odborník přes výpočetní techniku a youtuber Václav Maněna. Jak si naskenovat do mobilu i hůře čitelné materiály ve vysoké kvalitě nebo jak z takového skenu vytvořit editovatelné tabulky prakticky demonstroval Maněna na svém chytrém telefonu. Umělá inteligence je běžnou součástí našeho světa. Když se na chvíli zamyslíme, zjistíme, že je vážně všude: chytré navigace, mobily, hodinky, které sledují naše zdraví, vyhodnocují naše chování a doporučují nám, abychom se šli ještě projít. A my je většinou poslechneme, protože si chceme ,uzavřít kroužek´. Všechno je to součástí našeho každodenního života a škola přeci nemůže život ignorovat. Naopak, musí ho po všech stránkách reflektovat a pomáhat nám čelit různým nástrahám, které technologie přinášejí,“ říká Maněna.

Důležitost role učitelů podle něj s umělou inteligencí roste a nebudou umělou inteligencí nahrazeni. Jako pedagog vnímá své postavení tak, že má studenty spíše směrovat a pomáhat jim se rozvíjet, než jim předávat informace. Se svými žáky informatiky na střední škole Lyceum Březová se vídá jen několikrát za rok na dobrovolných konzultacích. Jinak studují sami online, pomocí interaktivních materiálů.

Pavel Kopřiva: Učitelé by neměli být v pozadí za vývojem, ale v popředí

O svůj pohled na umělou inteligenci ve školství se podělil také Pavel Kopřiva, ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. „Jistý druh učitelské činnosti bude jistě nahrazen umělou inteligencí, a to se bude týkat i jiných profesí lidské činnosti. Role fyzicky přítomného pedagoga, jako průvodce světem aplikací, dat a umělých světů, bude naopak velmi důležitá a nutná. Komunikace s druhou osobou nebo osobami ve fyzickém světě začne být hodnotou,“ prohlásil Ve své přednášce se zabýval především „uměním“ vygenerovaným umělou inteligencí. Umělá inteligence podle Kopřivy nebude vytvářet vrcholné umění, protože zatím dělá pouze řemeslnou práci a nedokáže vložit do díla duši. Zdůraznil také morální hledisko při používání umělé inteligence a proaktivitu učitelů, kteří by neměli zůstat pozadu za vývojem.

Jan Berki: Umělá inteligence (z)mění metody a formu vzdělávání

O tom, jak umělá inteligence již mění školství, hovořil Jan Berki, český politik a pedagog. Podle Berkiho postupně nahradí i vlivem umělé inteligence frontální výuku heuristické rozhovory, a je to dobře. Sám touto formou vedl svou přednášku. Kladl publiku otázky, zda mají smysl domácí úkoly, jejichž výstupem má být text a do jaké míry bude pro učitele rozpoznatelné, že byl vygenerován? Podle Berkiho je důležité, jak umí žáci především s daným textem pracovat.

Záštitu akci udělil Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Tato akce v Liberci navazuje na první školení, které se uskutečnilo v lednu 2024 v Kamenickém Šenově. Cyklus AI do škol bude v Libereckém kraji uzavřen podobnou akcí se stejnými řečníky v Železném Brodě v květnu 2024. Následovat pak budou další akce pro obě cílové skupiny projektu EDIH NEB, veřejné organizace a malé a střední firmy do 500 zaměstnanců, na téma kyberbezpečnost.

Autory ideje, koncepce a realizace pilotní konference AI do škol jsou zástupce ředitele sklářské školy v Kamenickém Šenově Jakub Jelínek a manažerka pro networking a Test Before Invest pro veřejné organizace za Agenturu pro regionální rozvoj Michaela Jakubičková. Na základě poptávky učitelů z různých stupňů školy společně vypracovali a zrealizovali komplexní akci na míru pro učitele, která jim pomůže objektivně uchopit téma AI ve vyučování. „V této plodné spolupráci hodláme pokračovat a dále připravovat pro učitele další aktuální témata, která v současné době v rámci výchovně vzdělávacího procesu kolegové na školách řeší,“ uzavřela Jakubičková. 

TZ: EDIH Northeast

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky