Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Umění do ulic: Mezinárodní rok skla v Křišťálovém údolí přinese velký letní festival

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 12. 01. 2022 16:12
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Mezinárodní rok skla letos vyhlásila Organizace spojených národů. Stejně jako další světové sklářské regiony i Křišťálové údolí využije této mimořádné příležitosti a zapojí se řadou akcí. Chystá se velký skleněný festival, krajinu ozdobí dekorace ze skla, bude také možné nahlédnout do sklářských provozů a výrobu skla si vyzkoušet.

Již týden před Velikonocemi, a sice 9. a 10. dubna, se budou moci návštěvníci podívat na řadě míst přímo do výroby. Největší novinkou bude velký letní festival Crystal Valley Week v Liberci, který se uskuteční od 23. do 28. srpna. Představíme zde Křišťálové údolí z mnoha nových úhlů nejen místním, našim cílem je pozvat k nám návštěvníky z celé republiky i ze zahraničí. Těšit se tak bude možno nejen na ukázky výroby, hotové produkty ale především na skleněné instalace a výstavy na mnoha místech v centru Liberce, i v ulicích,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtman pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Na 12. a 13. listopad pak pořadatelé připravují třetí ročník Víkendu Křišťálového údolí. Naváží tak na Sympozium uměleckoprůmyslových škol Libereckého kraje. Návštěvníci budou moci opět navštívit i běžně nepřístupné provozy v padesáti podnicích, ateliérech, školách i muzeích.  

Na různých místech regionu se pak objeví volně umístěné skleněné prvky; nepůjde jen o navigaci k jednotlivým sklárnám, ateliérům nebo muzeím, ale zejména o instalaci různých zajímavých objektů – například skleněných, individuálně navržených laviček. Větší projekty se chystají ve věži Severočeského muzea nebo na nádraží v Kamenickém Šenově: příběh výroby skla na severu Čech přiblíží moderními výrazovými instalacemi.

Management Křišťálového údolí také očekává otevření dotačních výzev, do kterých se bude hlásit se svými projekty.  Zatím se podařilo uspět v česko-polském přeshraničním programu, ze kterého budou v roce 2022 financovány poznávací cesty pro polské cestovní kanceláře, novináře a informační centra nebo akce pro veřejnost na obou stranách hranice.

Další příležitosti pro prezentaci sklářství a šperkařství z Libereckého kraje přináší české předsednictví Radě Evropské unie v druhé polovině letošního roku.  Plánuje se putovní výstava sklenic Evropský stůl podle návrhů designérky Marie Burešové. Tu budou moci diváci vidět nejen na několika místech Evropy, ale i v Česku. Premiéru bude mít v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. „Práci a umění místních sklářských mistrů představíme ale i oficiálním a novinářským návštěvám přímo v Libereckém kraji při mnoha příležitostech, největší z nich se uskuteční v polovině července,” dodal David Pastva, manažer Křišťálového údolí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky