Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Bautzenu se udělovaly Ceny Euroregionu Nisa 2017, oceněny byly i organizace z Libereckého kraje

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 12. 2017 00:00

Sdílet článek

Ve čtvrtek 7. prosince 2017 se v kulturním centru STEINHAUS v německém Bautzenu uskutečnilo slavnostní předávání Ceny Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2017, kterého se zúčastnil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Jednalo se o devátý ročník soutěže, jejímž cílem je veřejné uznání za příkladnou mezinárodní spolupráci na území Euroregionu, tedy v oblasti příhraničí Německa, Polska a České republiky. Mezi oceněnými byli i představitelé Libereckého kraje.

Zástupci Německa, Polska a České republiky soutěžili v kategoriích nejhodnotnější přeshraniční partnerství a nejlepší studentské práce. Porota též ocenila i tři významné osobnosti pohraničí. „Mezi oceněnými za příkladnou mezinárodní spolupráci byli opět lidé ze všech tří sousedících oblastí Německa, Polska a České republiky. Jen těžko bych hledal lepší důkaz toho, jak moc je přeshraniční spolupráce prospěšná a obohacující. Jsem rád, že už nám v ní nebrání žádné hranice,“ prohlásil hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který předával ceny v jednotlivých kategoriích.

Za Liberecký kraj získali uznání dobrovolní hasiči z Raspenavy, Krajská vědecká knihovna v Liberci, Mateřská škola v ulici Lovecká z Jablonce nad Nisou, Základní škola Varnsdorf, TJ LIAZ Jablonec, Město Raspenava, Správa CHKO Jizerské hory a za jednotlivce i Jiří Hauzer, starosta města Osečná, a Ondřej Moš, student Technické univerzity v Liberci.

Ve zmíněných kategoriích získala za českou stranu prvenství Krajská vědecká knihovna v Liberci díky svému více než desetiletému partnerství a aktivitám se žitavskou knihovnou Christiana Weise, vzdělávací společností KuWeit a vzdělávacím střediskem v Jelení Hoře.

Druhé místo v soutěži si odneslo město Raspenava za přeshraniční partnerství hasičů a samosprávy společně s městy Bischoswerda a Gryfów Śląski. Dále pak Mateřská škola Jablonec nad Nisou v ulici Lovecká s Integrovaným dětským zařízením Knirpsenland za příkladnou spolupráci s dětmi.

Bronzového úspěchu dosáhla Základní škola Varnsdorf, náměstí E. Beneše, společně se školou Oberland v Ebersbach-Neugersdorfu za přeshraniční žákovské projekty.

Cenu pro osobnost s významným přínosem pro přeshraniční partnerství získal dlouholetý starosta města Osečná Jiří Hauzer. Za polskou stranu si ocenění odnesl starosta města Ježów Sudecki Edward Dudek a za německou stranu organizátor mezinárodních hudebních akcí Gottfried Huth z Jonsdorfu.

Studentskou cenu Akademického střediska vysokých škol v Euroregionu Nisa z české strany získal Ing. Ondřej Moš z Technické univerzity Liberec za svoji doktorandskou práci s názvem „Společenská odpovědnost rodinných firem v České republice“.

  • oceneni (.pdf)
    884 kB
    11. 12. 2017 12:30

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky