Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V českolipském muzeu začne výstava Fotografující soudce Rudolf Aschenbrenner

18. 11. 2008
[id:7166|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

 

V Maštálkově síni Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě bude 26.listopadu v 16.30 hodin otevřena výstava  Fotografující soudce Rudolf Aschenbrenner.

 „Autora vystavených snímků téměř vůbec neznáme a část jeho životního příběhu se dozvídáme z jeho dochovaných obrázků. Proti proudu času se vypravíme do prvních let 20.století, kdy bylo Rudolfu  Aschenbrennerovi asi třicet let,“ uvedl pracovník muzea Rudolf Vašíček.

Soudce byl synem českolipského advokáta stejného jména, žijícího v letech 1840-1909. Vystudoval rovněž práva a působil jako soudní čekatel a posléze snad i jako soudce na Moravě. Přibližně v letech 1903-4 žil ve Znojmě a následujících možná až pět let byl v městečku Králíky na pomezí Čech, Moravy a Slezka. Během této doby se stále vracel do své domoviny a fotografoval různá zajímavá místa od Liberce až po Děčínsko.

„Kolekce vystavených obrázků začíná pohledy na starobylé Znojmo, pokračuje dnes zchátralým areálem premonstrátského kláštera Louka, zámek Vranov nad Dyjí až k téměř zapomenutému Novému Hrádku nad údolím řeky Dyje,“ popsal Vašíček.

 Další blok vystavených dokumentů zachycuje poměrně podrobně historické prostředí města Králíky a poblíž se nacházející klášter na Hoře Matky Boží. Z doby jeho pobytu pochází snímky představující úřadovny soudu i příjemnou výletní společnost putující po předhůří Jeseníků. Četné obce z těchto míst zachycují i poutavé zimní snímky. Právě u této skupiny obrázků vnímáme, jak byl autor schopný a pohotový reportér a to v době, kdy fotografická technika nebyla ještě tak vyspělá a aparát na cestách byl ne malou zátěží.

Snímky pořízené z letních návratů do domoviny ukazují málo známou tvářnost některých míst v oblasti kolem České Lípy před více než sto lety. Za zvláštní poznamenání stojí snímky z údolí Peklo u Zahrádek, z Ještědu a z Liberce. Nechybí ani záběry z města České Lípy.

„Výstava potrvá až do konce kalendářního roku,“ zve Pavel Vašíček.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302