Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V Dolní Řasnici letos vznikne celý skanzen

09. 07. 2009
[id:8405|autor:Šírová Květa|email:kveta.sirova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 324|mobil:|aktualizace:]

„Skanzen by měl fungovat jako takový malý rodinný dětský domov a současně turistická základna. Rodina s dětmi zde bude žít a bude se starat o provoz památek a o turisty. Celou rodinu by to mělo uživit,“ přiblížil předseda sdružení Český svět Milan Maršálek, který celý tento projekt také sám financuje.

Nejen pro Dolní Řasnici, ale pro celý Liberecký kraj bude mít skanzen význam.

„Každá maličkost, která zkrásní krajinu a přiláká turisty, má pro nás význam,“ přiblížil tiskový mluvčí kraje Jiří Langer s tím, že vítají iniciativu občanských sdružení, která se podobným projektům věnují na vlastní náklady.

Také někteří místní mají ze vzniku skanzenu radost. „Pořád se tu něco děje a já se ani nestačím divit, co všechno tady vzniká. Je to krása a věřím, že to sem přiláká třeba i zahraniční turisty,“ uvedla Jana Dlabová z Dolní Řasnice.

Za přenesení 300letého výměnku z Předlánců do Dolní Řasnice a jeho dokonalou opravu získali autoři mezinárodní ocenění společnosti Umgebindeland ze Žitavy.

Další budovou, která do Řasnice putovala více než stovku kilometrů, je špýchar z Dolní Olešnice. „Patrová, stavebně česká roubenka, byla součástí rozsáhlé barokní budovy, která se zřítila,“ doplnil Milan Maršálek. Podle něj bude i v Řasnici špýchar součástí obnovované barokní stodoly, která na tomto místě vyhořela v roce 1985.

Další drobnou ozdobou bude kopie sochy svatého Josefa ze 17.- 18. století ze Železnobrodska. Bude stát na žulovém sloupu, který jako jediný přežil ze zlikvidovaného Gallasovského statku v Poustce.

Chystá se také obnova historického frýdlantského kroje, který prý podle názoru Milana Maršálka, předsedy občanského sdružení Český svět, měl v jisté době svoji německou i českou variantu. Na odkrytí dále také čekají unikátní malby stropu na rychtě.

Šírová Květa
kveta.sirova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324