Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Domově Sluneční dvůr v Jestřebí se jednalo se starosty o transformaci sociálních služeb

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 02. 2013 12:09

Sdílet článek

 

Cílem návštěvy příspěvkové organizace Domov Sluneční dvůr v Jestřebí, kam přijel krajský radní pro sociální věci Petr Tulpa 1. února, bylo seznámení se s fungováním domova poskytujícím sociální služby dospělým ženám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení.

Hlavním tématem jednání pak bylo jednání o realizaci pilotního projektu MPSV ČR „Podpora transformace sociálních služeb“, do něho se Liberecký kraj zapojil, a v rámci kterého žádá o finanční podporu z Integrovaného operačního programu na investiční výstavbu nových objektů pro Domov. 

Jednání se zúčastnili ředitel Domova Jestřebí Pavel Kos, starosta obce Jestřebí Karel Schreiner, starostové Provodína Jiří Štěrba, Sosnové Jindřiška Halasníková. Samostatně pak proběhlo jednání na Obecním úřadě v Zahrádkách se starostou Ladislavem Chvojkou.

Hlavním záměrem probíhající transformace je opustit stávající budovu v nevyhovujícím stavu a izolovaném prostředí, ale především přiblížit život klientek, které nyní žijí v izolaci, běžnému životu,“ zdůraznil Petr Tulpa.

V rámci proběhlé diskuze se zúčastněnými starosty byl diskutován celý proces transformace a jeho aktuální stav, příklady dobré praxe, ale také negativní postoje obyvatel Jestřebí a Zahrádek k plánované výstavbě. Obyvatelé obou těchto obcí s bydlením žen z Domova v běžné zástavbě těchto obcí nesouhlasí, Starosta Jestřebí upozornil na některé obavy místních obyvatel.

„Obávají se, že po skončení udržitelnosti projektu by zde mohla být umístěna jiná skupina obyvatel, například drogově závislí,“ vysvětlil Karel Schreiner.

Starosta Provodína doporučil rekonstrukci stávajícího objektu.

Starostka Sosnové naopak uváděla pozitivní příklady, neboť v její obci již podobné transformované zařízení bez problémů funguje.

„Klientky v Sosnové mezi obyvatele zapadly a ve svém chování udělaly obrovský posun,“ řekla Jindřiška Halasníková.

Podle radního má transformace umožnit lidem s postižením žít životem, který je běžný pro jejich vrstevníky, podporovat rozvoj jejich samostatnosti a posilovat jejich sociální začleňování.

„Transformace není jen o lepším bydlení pro osoby se zdravotním postižením, ale je především o změně postoje k těmto lidem, kteří byly roky drženi v ústraní, abychom o nich a o jejich „odlišnosti“ nevěděli. Naším úkolem je přesvědčit veřejnost, že jsou to lidé jako my, mají stejné potřeby jako my, přání, touhy i starosti“ uvedl dále Petr Tulpa.

 

Domov Sluneční dvůr, příspěvková organizace

Domov poskytuje pobytové sociální služby domova pro osoby se zdravotním postižením v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a je zařazen do pilotního projektu „Transformace poskytování sociálních služeb“, který je realizován MPSV ve spolupráci s kraji ČR.

V rámci sociální služby Domov zajišťuje podporu a pomoc dospělým osobám se středním a těžkým mentálním postižením, případně s kombinovanými vadami od 26 let věku.

Klientky bydlí ve třech budovách. Vybavení v ložnicích je základní – postel, noční stolek nebo skříňka na ložní prádlo. Klientky však mají možnost používat vlastní el. zařízení jako je TV, rádio nebo nábytek.

V rámci udržování společenských a kulturních kontaktů má domov dlouholetou spolupráci s Domovem sociální péče v Křešicích, který poskytuje služby mužům s mentálním postižením, společně jsou pořádány diskotéky, výstavy výrobků a dovolené.

V současné době je kapacita Domova 52 lůžek, ale vzhledem k připravované transformaci je aktuální stav klientek 50. O klientky se stará 50 zaměstnanců, z toho 4 THP, 3 zdravotní sestry, 1 fyzioterapeutka, 2 sociální pracovnice, 26 pracovníků sociálních služeb a 14 ostatních zaměstnanců.

Všichni zaměstnanci mají jediný cíl, a to vést klientky k maximální soběstačnosti v jejich denním životě a dopomáhat jen tam, kde klientům nestačí jejich síly.

Kontakt:

Ing. Pavel Kos (ředitel)

e-mail: domovslunecnydvur@seznam.cz

tel.: 487 714 920, 728 972 996

web: domovslunecnidvur.cz/

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky