Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Hejnicích oslavili sv. Huberta - svátek myslivců a lesníků

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 10. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5728|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Již tradičně oslavila Střední škola hospodářská  a lesnická Frýdlant, pracoviště Hejnice, a města Svatohubertské slavnosti jako hold patronu myslivců svatému Hubertovi. Ty letošní se pod záštitou předsedy Senátu a senátora za Liberecko Přemysla Sobotky v přítomnosti hejtmana Petra Skokana a náměstka hejtmana Radima Ziky  uskutečnily dopoledne v pátek 19. října.

„Poděkovali jsme touto slavností za práci všem, kteří se starají v průběhu roku o přírodu, les i lesní zvěř,“ řekl náměstek hejtmana Radim Zika.

Po uvítání ředitelkou školy Alenou Dvořákovou pronesli Přemysl Sobotka a Petr Skokan krátké pozdravné projevy. Poté Hubert převzal z rukou ředitelky vládu nad školou a náměstek hejtmana v proslovu k hostům připomněl vznik svatohubertské legendy, která  je o zjevení posvátného jelena, tentokráte nemírnému a neukázněnému lovci. Namísto trestu zde však nastupuje milosrdenství ke kajícímu hříšníkovi.

Poté se průvod  vydal se na jízdu městem a postupně zastavil u Základní školy Hejnice, kde byl

 

 přivítání ředitelem školy Milanem Hubáčkem, u Městského úřadu Hejnice je zdravil starosta města

 

Jiří Horák a na závěr  před chrámem Navštívení Panny Marie  promluvil páter Kejdana.

 

Ten také celebroval Svatohubertskou mši, před níž pozdravil zúčastněné předseda Senátu Přemysl Sobotka.

 Slavnosti byly doprovázeny ukázkami sokolnictví, troubenou lesními rohy a pasováním nových mysliveckých adeptů.

Akci uspořádaly  Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant, pracoviště Hejnice, Liberecký kraj a Regionální agrární rada Libereckého kraje ve spolupráci s Okresní agrární komorou Jablonec nad Nisou, Liberec a městem Hejnice.

PROČ SVATÝ HUBERT A PROČ  MÁ SVÁTEK 3. LISTOPADU?

 

Jádrem svatohubertské legendy je taktéž zjevení posvátného jelena, tentokráte nemírnému a neukázněnému lovci. Namísto trestu zde nastupuje milosrdenství ke kajícímu hříšníkovi. Je to převedení pověsti o divém lovci do roucha křesťanských legend. Místo citování hubertské legendy jen krátce něco o pravděpodobně historické osobnosti známé pod jménem svatého Huberta.
Připouští se, že Hubert (v pramenech nazývaný Hubertus, Hugibert, Huckert) se narodil roku 656 jako syn Bernarda vévody z Akvitánie. Jako šlechtic se jistě oddával bouřlivému životu včetně lovu, tehdejší oblíbené kratochvíli. Byla to doba, kdy křesťanství bylo na vítězném postupu. Hubert se zřekl světského života a přiklonil se k církvi. Ovšem legenda o zjevení posvátného jelena se začala tradovat až v 15. století. Pověst o Hubertově zbožnosti se záhy rozšířila, posléze byl jmenován biskupem v Lutychu. Zemřel údajně v roce 727. Přenesení jeho ostatků do opatství Andain v Adrenách se odehrálo 3.listopadu 744 a od té doby zasvětila církev tento den sv. Hubertovi.
Jako patron lovců začal být uctíván v Belgii, poté v Holandsku a v Německu. K nám byl zaveden jeho kult koncem 17.století opět německou šlechtou, zvláště pak Františkem Antonínem hrabětem Sporckem, a postupně zatlačil do pozadí kult sv. Eustacha. Řád sv.Huberta jako "myslivecko-křesťanský řád" založil hrabě František Antonín Sporck v roce 1695.







Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky