Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Hirschfelde u Žitavy se koná seminář na téma energetické sanace historických objektů

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 10. 2011 14:07

Sdílet článek

 

V obci Hirschfelde u Žitavy se 12. listopadu 2011 od 9 do 16 hodin na faře a v budoucím Domku pro poutníky v obci Hirschfelde uskuteční pod záštitou náměstka hejtmana LK pro evropské projekty Víta Příkaského (ČSSD)seminář pro veřejnost, který zprostředkuje nové vědecké poznatky a praktické zkušenosti v oblasti energetické sanace historických objektů. Českým zájemcům je určen další seminář, který proběhne na stejném místě 26. listopadu 2011.

 

Obě veřejně přístupné akce jsou pořádány sdružením pro značku kvality „Fachring Umgebindehaus“ e.V. (odborná komise pro podstávkové domy) z pověření sekretariátu iniciativy Krajina podstávkových domů při okrese Zhořelec (Landkreis Görlitz).

„Hlavním bodem přednáškové části i prohlídek pak bude téma, jak je možné co nejvíce redukovat tepelnou prostupnost podstávkových domů,“ uvedl náměstek hejtmana.

 

V úvodní přednášce semináře 12. listopadu na faře v ulici Pfarrgasse č. 11 osvětlí Dr. Liana Vogelová z Vysoké školy v Žitavě a Zhořelci (Hochschule Zittau – Görlitz) základy energetické sanace a aspekty nařízení o úsporách energií. K hlavním bodům její přednášky budou patřit minimální tepelná izolace a možnosti izolací. Martin Bühler se bude věnovat izolačním konstrukcím, umožňujícím difúzi par. Tesař z obce Oberseifersdorf zase chce například ukázat, jak se dělá foukaná izolace.

 

Praktické příklady zdařilé izolace ukáže architekt Knut Wolf z obce Jonsdorf. Ten bude odpoledne také průvodcem po staveništi budoucího Domku pro poutníky v ulici Komturgasse 9 v Hirschfelde. Tam se bude věnovat rekonstrukci dvousetletého podstávkového domu a zmíní se i o zamýšlených metodách tepelné izolace.

 

Partnerem praktického semináře, který se uskuteční dne 26. listopadu 2011 se zhruba stejným programem, je Krajský úřad Libereckého kraje. Zájemci se mohou na tento seminář, který je zdarma, předem objednat (Šárka Papežová, sarka.papezova@kraj-lbc.cz, telefon: 485 226 690). Obě akce jsou součástí česko – německého projektu „Společně pro zachování podstávkových domů – Zvýšení povědomí a informovanosti“, financovaného z Programu Cíl3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko. Jeho prostřednictvím je podporováno zprostředkování informací o společné krajině podstávkových domů a o citlivém a odborném přístupu k této krajině.

Více informací:

Ronny Hausmann, info@fachring-umgebindehaus.eu, telefon: 0175 4002917, www.fachring-umgebindehaus.eu

Jeannette Gosteli, info@umgebindeland.de, telefon: 03583 721109,

www.umgebindeland.de

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky