Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V jabloneckém Belvederu se vystavují pivní holby, korbele, půllitry a sklenice

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 06. 2012 16:58

Sdílet článek

 

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou se připojilo k letošní marketingové kampani Libereckého kraje „Křehká krása – vybroušená chuť“ výstavou „A přece se točí! Pivní holby, korbele, půllitry a sklenice od A po Z“. Záštitu nad výstavou převzala náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová (SOS), která se 19. června v 17 hodin zúčastní vernisáže výstavy v Galerii Belveder v Jablonci nad Nisou.
Výstavu pivního skla od 18.století po současnost představí typické exempláře, zajímavosti i návrhy vzešlé ze soutěže sklářských škol.
„Dozvíte se též něco o historii vaření piva v kraji. Výstavu doprovází výrobky vratislavického pivovaru KONRAD a zbrusu nové, speciálně pro tuto příležitost vytvořené vtipy Petra Urbana,“ uvedla náměstkyně hejtmana.
V objektu Galerie Belveder, kde na počátku 20. století bývala zavedená restaurace, se návštěvníkům představí část bohaté sbírkové kolekce muzea, která čítá několik set exemplářů pivního skla od 18. století až po současnost. Z nich byly pro výstavu vybrány nejen typické exempláře, ale i některé kuriozity a zajímavosti. Co se do nich točilo, ukáže stručně zpracovaná historie pivovarnictví v regionu. Výstava připomene i letošní kulaté výročí vratislavického pivovaru Konrad, který je z historického hlediska pokračovatelem jablonecké tradice vaření piva. Současnost zastupují realizované návrhy renomovaných designérů Jana Čapka a Ronyho Plesla, budoucnost pivních sklenic pak prezentují práce studentů středních sklářských škol regionu, pro které byla vyhlášena soutěž na vytvoření nových návrhů.
Výstavu dále doprovodí právě pro tuto příležitost vytvořené kresby Petra Urbana. Uspořádané v originální knížku si je budou moci návštěvníci na výstavě zakoupit.

„Petra Urbana jsme původně jen požádali, jestli by pro nás nebyl ochotný udělat obrázek pro plakát a pozvánku. A on nám po dvou měsících volal, ať si přijedeme vybrat, že už má 80 úplně nových obrázků jen pro naši výstavu. Tak jsme si řekli, že by byla škoda je neukázat“, vysvětlila nezvyklé spojení ředitelka muzea Milada Valečková.

A protože ne všechny Urbanovy obrázky lze vystavit veřejně, bude pro milovníky Pivrncova světa zřízena i „galerie za plentou“.
K výstavě se připravuje také zajímavý doprovodný program.

„Návštěvníci budou při prohlídce výstavy vyplňovat kvíz, za což budou na závěr „hořce“ odměněni. Po dobu výstavy uspořádáme také několik ochutnávek pivních speciálů – zažijeme třeba černý pátek 13. (července) nebo červenou sobotu, “, doplnil kurátor výstavy Petr Nový.
Vernisáž výstavy „A přece se točí!“, spojená se křtem knihy pivních obrázků Petra Urbana, se uskuteční v Galerii Belveder v úterý 19. června 2012 v 17 hodin. Výstava potrvá do 28. září, otevřeno bude ve všední dny od 13 do 17 hodin, o víkendech od 10 do 17 hodin (v červnu a v září mimo pondělí).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky