Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V kraji se loni vytřídilo 1.581 tun elektrozařízení

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 04. 2024 15:18
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V Libereckém kraji se v loňském roce v systému zpětného odběru společnosti ASEKOL vytřídilo a následně zpracovalo 1.581 tun elektrozařízení. Vyplývá to z certifikátu environmentálního vyúčtování, který od společnosti obdržel Liberecký kraj. Díky využití druhotných surovin se tak ušetřilo 9.361 MWh elektřiny, 71.811 m3 vody, 794.164 litrů ropy a snížila se produkce skleníkových plynů o 15.670 tun.

Takto by kupříkladu běžná lednička na ušetřenou elektřinu mohla běžet 25.600 let, ušetřilo se tolik vody, jako je běžná roční spotřeba 600 domácností, a z ropy by šlo vyrobit tolik benzínu, že by šlo průměrným autem objet zeměkouli po rovníku alespoň dvě stě krát. Díky recyklaci se snížily emise skleníkových plynů, které by vznikly dokonce při 2.400 cestách kolem rovníku.

Společnost ASEKOL je nezisková organizace, která provozuje celostátní systém zpětného odběru elektrozařízení. Liberecký kraj s ní dlouhodobě spolupracuje na rozvoji systému sběru použitých spotřebičů. „Společně naplňujeme Plán odpadového hospodářství Libereckého kraje. Podporujeme obce při vybavování sběrných dvorů a zlepšování systému kontejnerů pro sběr elektroodpadu. Nezapomínáme ani na vzdělávání v oblasti sběrného odběru. Pro mnoho lidí je rozbitý přístroj jen odpad, ale díky různým kovům a slitinám je to cenný zdroj surovin, navíc dnes se zpracovává i velká část plastů, které by jinak bylo nutné vyrábět z nerostných surovin,“ doplnil Václav Židek, člen Rady Libereckého kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.

Součástí je i recyklační program pro školy Recyklohraní nebo třeba kampaň Red bag, která upozorňuje na smysl třídění i malých elektrospotřebičů jako je kalkulačka, myš nebo baterka. Vzájemnou spolupráci Liberecký kraj letos podpořil více než 40 tisíci korun.

Liberecký kraj na snižování množství odpadů a zároveň jejich využití spolupracuje i s dalšími společnostmi. V březnu byla spolupráce i pro další období prodloužena i se společnostmi EKO-KOM a ELEKTROWIN.

V příloze certifikát environmentálního vyúčtování. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky