Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V kraji se nejvíce ilegálně užívá marihuana a pervitin

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6386|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rada Libereckého kraje na svém zasedání dne 22.4.2008 schválila Výroční zprávu o realizaci protidrogové politiky Libereckého kraje za rok 2007. Výroční zpráva je koncipována tak, aby podala informace o krajské protidrogové politice za příslušný kalendářní rok. Informace ve zprávě poskytnuté jsou důležitým nástrojem při stanovení priorit a opatření kraje do let budoucích. Výstupem je zmapování a popis situace na území kraje.

 

„Ze zprávy vyplynula následující zjištění: Drogová scéna je uzavřená, skrytá. Průměrný věk klientů využívající služby sociální prevence je kolem 28-29 let. Nejrozšířenější užívanou ilegální drogou v Libereckém kraji je marihuana. Nejvíce užívanou drogou u skupiny uživatelů, kteří v souvislosti s jejím užíváním vyhledávají pomoc odborných služeb, je metamfetamin (pervitin),“ uvedla Hana Králíčková, členka rady kraje pověřená vedením resortu sociálních věcí, bezpečnosti a národnostních menšin.

Podle ní převážná část uživatelů pervitinu užívá injekčně. Počet uživatelů drog v Libereckém kraji, kteří vyhledali odbornou pomoc, je v posledních letech relativně stabilní a nenarůstá.

„Zvyšují se ale výkony v rámci terénního programu, například bylo vydáno celkem 63 967 injekčních jehel,“ připomněla radní. Narůstá také poptávka po krizové intervenci a zvyšuje se zájem o rodinné poradenství. Přibývá rovněž počet klientů s alkoholovou závislostí a gamblingem.

„Jako pozitivní vidíme pokles klientů nakažených virovou hepatitidou typu C,“ podotkla radní.

 

Síť služeb pro uživatele drog v Libereckém kraji není zcela přiměřená aktuálním potřebám potenciálních klientů. Jednoznačně chybějícím článkem je pobytová forma následné péče. Je ve značné míře omezená dostupnost nízkoprahových služeb minimalizace rizik v několika částech kraje stejně jako ambulantních poradenských služeb. V Libereckém kraji není služba, která by se cíleně věnovala problematice gamblingu.

„Slabiny vidíme i v oblasti primární prevence, kterou nám zabezpečuje pouze jedna nezisková organizace,“ konstatovala MUDr. Hana Králíčková.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky