Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V kraji už je dokončená polovina Center odborného vzdělávání. Další se otevřelo na českolipské průmyslovce

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 04. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Výstavba osmi Center odborného vzdělávání (COV) za více jak 593 milionů korun úspěšně pokračuje. Projekt COV má za cíl zkvalitnit výuku na středních a vyšších odborných školách v regionu. V lednu kraj dokončil COV ve Frýdlantu, v březnu se nových prostor dočkali žáci na liberecké průmyslovce, dnes byla slavnostně otevřena obě českolipská COV. Na Střední průmyslové škole v České Lípě (SPŠ ČL) vzniklo COV strojírenství a informatiky. Celkové výdaje na výstavbu a vybavení jsou včetně evropských a státních dotací 61.472.104 korun. Liberecký kraj vynaloží na všech osm projektů COV ze svého rozpočtu částku 110.833.812 korun.

„Otevření dalších dvou COV v České Lípě znamená, že jsme se v projektech na podporu technického vzdělávání dostali přesně do poloviny. Jsem rád, že projekty zdárně pokračují. Ušli jsme dlouhou cestu, uspěli v konkurenci v žádosti o evropskou dotaci a nyní můžeme díky moderním technologiím a vybavení usnadnit úsilí žáků uplatnit se na trhu práce,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Výuka žáků na SPŠ ČL bude probíhat v komplexně zmodernizovaných dílnách. Stavební úpravou prošla soustružna, frézárna, svařovna, strojní truhlárna, montovna, kovárna či nástrojárna. „Zrekonstruovalo se i nezbytné zázemí pro výuku a pořídilo vybavení do jednotlivých dílen. Věřím, že se díky moderním strojům a učebnám zvýší kvalita celé praktické výuky a žáci se tak v budoucnu mohou snadněji zapojit do pracovního procesu,“ vysvětlil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

„Stavební práce vyšly na 24.907.735 korun. Příspěvek z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu na celý projekt by měl dosáhnout částky téměř 53 milionů. Do vybavení šlo celkem 34.769.310 korun,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

„Celková suma investovaná do COV strojírenství a informatiky v České Lípě tak činí 61.472.104 korun. Podíl Libereckého kraje dosahuje částky 8.590.813 korun. Na SPŠ ČL byly výdaje vynaložené na stavební práce nejnižší ze všech COV. Dílny byly vybaveny v rámci čtyř proběhlých veřejných zakázek,“ dodal Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

„Z rozpočtu kraje jsme dali na projekty COV bezmála 111 milionů korun. Částka se poněkud navýšila, ale je to proto, že stále pracujeme s odhady, jelikož nemáme ještě dokončená všechna COV. Na některých z nich ještě pokračují stavební práce, probíhají veřejné zakázky či se dovybavují prostory,“ uzavřela Jitka Volfová, statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.

Přehled pořízeného vybavení pro SPŠ ČL:

  • technologie: 13.252.038,58 korun
    • frézovací centrum CNC, trhací stroj, Charpyho kladivo, mostový jeřáb vč. ocelové konstrukce, seřizovací přístroj, pneumatický buchar, výheň, svařovací inventor, vybavení stolů apod.

 

  • technologie obrábění: 15.195.046,90 korun
    • univerzální frézka, konzolové frézky, univerzální hrotové soustruhy, rovinná bruska, radiální vrtačka, srovnávací frézka, tloušťkovací frézka, formátovací pila, svěráky a další

 

  • dílenské vybavení: 4.183.817 korun
    • dodávka dílenského nábytku do nově zrekonstruovaných prostor: regály, ponky, stoly, skříně, židle, apod.

 

  • IT vybavení: 2.138.407,59 korun
    • keramické magnetické tabule, stolní počítače s příslušenstvím, monitory, dataprojektor, externí disky, flashdisky, inkoustová multifunkční tiskárna, licence řídicích systémů

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky