Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Nenechte si ujít velkolepý festival Léto na vyhlídce, který se koná na střeše krajského úřadu od 19. do 21. června.

Více informací
Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V krajské soutěži Kniha roku bodovaly továrny, plastiky, ale i muzeum a medvídek

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 22. 05. 2024 17:43
  • Kultura

Sdílet článek

Z obou břehů/Z obu brzegów, Z ohně a písku, Kartounky v České Lípě v 18. až 20. století, Vratislav Karel Novák: To je vše, Příběh podještědské obce II, O medvídkovi, co neuměl plavat, ale naučil se číst, Svěží dům s věží.

Tyto publikace získaly ocenění v letošním, sedmém ročníku soutěže Kniha roku Libereckého kraje. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo ve středu 22. května od 15 hodin v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

„Letos jsme se při hodnocení knih shodli, že v jednotlivých kategoriích přibylo velmi kvalitně připravených titulů. Nejen z hlediska obsahu, ale také grafického a polygrafického zpracování,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V letošním roce se soutěžilo v pěti základních skupinách. V kategorii Beletrie a poezie si cenu převzal Martin Trdla, který do soutěže přihlásil knihu Z obou břehů/Z obu brzegów.

V kategorii Literatura pro děti a mládež, učebnice se vítězem stala kniha Z ohně a písku, kterou do soutěže přihlásilo vydavatelství Albatros Media.  Mezi odbornou a populárně naučnou literaturou vyhrála kniha Kartounky v České Lípě v 18. až 20. století. Nejlepší uměleckou monografií a výtvarnou publikací je publikace Vratislav Karel Novák: To je vše. V kategorii Kniha o obci se vítězem stal Příběh podještědské obce II.

V kategorii čtenářské volby se až do konce nevědělo, která kniha vyhraje. Nakonec se s 108 hlasy vítězem stala kniha O medvídkovi, co neuměl plavat, ale naučil se číst. Zvláštní cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury letos získala novinářka, spoluautorka práce z oblasti regionální historie Jablonce nad Nisou a Jizerských hor Petra Laurin.

V letošním roce porota udělila ještě Zvláštní cenu, kterou obdržela kniha Svěží dům s věží. Severočeské muzeum očima studentů Sutnarky.

Vítězové v kategoriích Beletrie a poezie, Odborná a populárně naučná literatura, Literatura pro děti a mládež, učebnice, Umělecká monografie a výtvarná publikace, Kniha o obci a Osobnost získali odměnu deset tisíc korun a cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrobila Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově.

Výherce kategorie Cena čtenářů získal výrobek šenovské umělecké průmyslovky. V letošním roce bylo oceněno i pět hlasujících, kteří podpořili své knihy v Ceně čtenářů, a to dárky od Libereckého kraje a Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky