Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Liberci představují mexického architekta s citem pro přírodu

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 03. 2018 00:00

Sdílet článek

Oblastní galerie Liberec připravila ve spolupráci s Fakultou umění a architektury mimořádnou událost pro milovníky současné architektury. Na výstavě totiž představí významného mexického architekta Alberta Kalache a jeho unikátní Tower 41, tedy vlastní dům v Mexico City, kde se Kalachovi podařilo výjimečným způsobem skloubit architekturu a přírodu.

Příroda je jedním z hlavních elementů, které Kalachovu práci ovlivňují. Jeho architektura vyniká tím, že přírodu maximálně respektuje a přímo ji zapojuje do svých staveb. „Ukázkovým příkladem je právě Tower 41, kde jsou první dvě podlaží v podstatě vyčleněná džungli a také střecha této výškové budovy obsadila zeleň,“ přibližuje Jan Randáček, ředitel galerie. Celá liberecká výstava „Alberto Kalach: Master of Mexicna Architecture“ je věnována právě Tower 41, která slouží jako sídlo Kalachovi architektonické kanceláře a galerie. Na výstavě najdeme fotky, skici, model a architektonické plány Tower 41. Celou výstavu pak doplňují dvě videa se záznamem tanečního představení inspirovaného Kalachovou stavbou.

Stavba Tower 41 je vrcholem Kalachova dlouhodobého zájmu o přírodu a výškové budovy. Půdorys této stavby je odvozen od tvaru parcely a je dán diagonálním uspořádáním ulic na okraji parku Bosque de Capultepec, zeleného srdce Mexico City a největšího městského parku na americkém kontinentě. Z této džungle se tyčí Kalachova Tower 41 a právem na sebe strhává pozornost. Věže, nebo věžovité stavby Kalache přitahují, ale jeho opravdovou vášní jsou zahrady a voda v nich. Všechny tyto prvky se propojují v Tower 41. Do budovy vstupujete přes zelenou džungli vyplňující první dva nadzemní podlaží a chodník z placatých kamenů vás směřuje k ukryté recepci. Přesto je budova Tower 41 neobyčejně elegantní až noblesní, také díky unikátnímu konstrukčnímu systému. „Celá stavba může někomu evokovat zaniklá historická města, která pohltila džungle,“ popisuje stavbu Jan Randáček.

Alberto Kalach zohledňuje ve své práci kromě elementu divoké přírody také geografii, která je pro něj snad důležitější než místní tradice, a uvědomuje si rovněž sociální otázky současného Mexika - proslul například projektem domu za 5 000 dolarů. Geografii, divokou přírodu a sociální otázky pak zohledňuje ve svých urbanistických koncepcích, kterým se věnuje stále častěji a z nichž nejznámější je projekt Mexico: Město budoucnosti.

Alberto kalach se narodil v roce 1960 v Mexico City. Architekturu studoval na Universidad Iberoamericana a později na Cornelově univerzitě v USA. Vlastní architektonickou kancelář si otevřel v roce 1982 v Mexico City, kde působí dodnes. Jeho stavby najdeme prakticky po celém světe.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin, každý čtvrtek do 19 hodin. Galerie nabízí vstup zdarma každý čtvrtek.

 

Infor: Jan Randáček, 723 194 450, jan.randacek@ogl.cz

 

Souhrnné informace o výstavě:

Alberto kalach: Master of Mexican Architecture.

Kurátor: prof. Arch. Zdeněk Fránek

Spolupráce: Dana Nováková a Jan Randáček

15. 3. - 10. 6. 2018

Přednáška Alberta Kalache: 15. 3. 2018 od 16 hodin

Komentovaná prohlídka výstavy s prof. Fránkem se koná ve čtvrtek 22. 3. 2018 v 17 hodin.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky