Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V Liberci přibydou další kameny zmizelých

14. 11. 2022

Stolpersteine, kameny zmizelých, které připomínají oběti holocaustu, se budou letos pokládat 16. listopadu na třech místech v centru Liberce - na Masarykově ulici, na náměstí Dr. E. Beneše a na Sokolovském náměstí. K již položeným Stolpersteine přibydou ve středu tato nová jména: Wolgang a Herbert Glaessner, Anselm Freiberg, Otto Weiss a Moritz, Marta a Hella Sternklar. Při našich každodenních cestách městem tak budeme moci symbolicky zakopnout pohledem o další nevinné oběti šoa. Autorem tzv. Stolpersteine je německý sochař Gunter Demnig, který k tomuto projektu dodává: „Je zapomenutý teprve ten, jehož jméno je zapomenuto.“

Katedra historie TUL, Ústav pro studium totalitních režimů, Židovská obec Liberec, za podpory Libereckého kraje a statutárního města Liberec ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou Liberec, Post Bellum - Pamětí národa Severní Čechy, Severočeským muzeem a Živou pamětí o.p.s. vás u této příležitosti zvou na seminář „Děti a mládež za okupace.“ Program třídenního semináře, konajícího se na několika místech našeho města ve dnech 15. - 17. listopadu, je pestrý a komplet dostupný na webu Katedry historie.

Výběr z programu: 

Na dopoledne 15. listopadu je naplánována exkurze po místech spojených s nucenými pracemi na Liberecku, odpolední program pak patří na budově G-TUL na Univerzitním náměstí kultuře.  

16. listopadu dopoledne se v prostorách liberecké synagogy koná cyklus přednášek a ve 14 hodin se na Masarykově ulici 18 pokládají letošní první liberecké Stolpersteine. Pokládání kamenů zmizelých doprovodí sólisté Severáčku, libereckého dětského sboru ZUŠ. Krajská vědecká knihovna pak ve velkém sále v 16 hodin uvítá vzácného hosta, přeživší holocaustu Michaelou Vidlákovou.

 „Pluto byla hračka, která byla vstupenkou do Terezína a zachránce života“, svěřila se ve svém příběhu paní Michaela Vidláková, rodným jménem Lauscherová, dokumentaristům Paměti národa v roce 2009. Paní Michaela pochází z židovské rodiny. Její otec pracoval se dřevem a uměl vyrábět hračky. V té době se rozšiřovala dřevařská produkce a jejího otce přijali jako fachmana do dřevařské dílny. To celé rodině „otevřelo“ dveře do ghetta Terezín. Celý příběh pamětnice si můžete poslechnout zde: Michaela Vidláková

Nabitý program 16. listopadu uzavře v 19 hodin koncert Jana Žambocha na počest židovské rodiny Nettlových konající se tradičně v Památníku obětem šoa.

A program pokračuje i v den státního svátku 17. listopadu, v 9 hodin ráno se uskuteční vzpomínkové shromáždění při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva u Památníku obětem komunismu v Parku Paměti národa na Jablonecké ulici a celý program uzavře cyklus přednášek pro laickou i odbornou veřejnost P-TUL v Komenského ulici 314. 

Program je otevřen veřejnosti.

FB pozvánku na třídenní komponovaný program najdete i zde: DĚTI A MLÁDEŽ ZA OKUPACE

Kontakt:

Mgr. Michaela Pavlátová, ředitelka regionální pobočky Paměť národa Severní Čechy

Tel: +420 725 719 050

E-mail: michaela.pavlatova@postbellum.cz

www.pametnaroda.cz

https://www.facebook.com/PametnarodaSeverniCechy

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419