Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Liberci uctili památku obětí holocaustu

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 01. 2013 13:08

Sdílet článek

 

Stanislav Motl: Na děti, které nepřežily holocaust, nikdy nezapomeneme

Zástupci Židovské obce Liberec, Českého svazu bojovníků za svobodu, Junáka, armády, Libereckého kraje a dalších organizací uctili v pátek 25. ledna u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinů proti lidskosti na liberecké radnici památku těch, kteří hrůzy druhé světové války nepřežili.

Pietní setkání připravilo jako každý rok Statutární město Liberec spolu s Židovskou obcí Liberec. Liberecký kraj zastupovali členové Rady LK Hana Maierová, Josef Jadrný, Petr Tulpa a Ivana Hujerová.

„Představte si současnou Českou republiku bez dětí do 15 let. Přesně tolik, jeden milion a půl, jich zahynulo za druhé světové války ve vyhlazovacích koncentračních táborech. Právě oběť nevinných převážně židovských dětí, jejichž jediným zločinem bylo, že se narodily,“ zdůraznil na pietním shromáždění ke Dni památky obětí holocaustu a předcházení zločinů proti lidskosti na liberecké radnici známý spisovatel a novinář Stanislav Motl.

 „Ze šesti milionů obětí holocaustu bylo milion a půl dětí. To je stejné množství, jako jich nyní žije v České republice. Představte si, že bychom žádné děti u nás neměli,“ zdůraznil Stanislav Motl. „Na tyto nevinné děti, které hrůzy holocaustu nepřežily, nesmíme nikdy zapomenout. Je to naše povinnost,“ doplnil novinář, který zasvětil celý svůj život pátrání po válečných zločincích,“ doplnil.

Jako každý rok, tak i na pátečním pietním shromáždění zazněla jména židovských obětí holocaustu. Jména lidí, jejichž příjmení začínala od písmen M a N, předčítala Lea Květ z židovské obce. Michal Foršt, kantor Židovské obce Liberec, přednesl za všechny oběti modlitbu. Přítomní si poslechli také několik skladeb s židovskými motivy v podání violoncellistů Dominiky Wiess Hoškové a Jiřího Hoška.

„Zločiny druhé světové války se neobjevily ze dne na den. Měli bychom si připomenout, že vznikaly postupně, a že jim mnozí lidé pomáhali třeba jen tím, že mlčeli, že se nepostavili do cesty nadvlády zla. To pak postupně narostlo do obludných rozměrů,“ zdůraznila primátorka města Martina Rosenbergová.

Návštěvníci pietní akce si také prohlédli malou výstavu obrázků, jež nakreslili současní školáci pod dojmem povídání o holocaustu Marty Kottové – předsedkyně Historické skupiny Osvětim, členky ŽO Praha. Ta jezdí se svými vzpomínkami na hrůzy druhé světové války po školách už téměř dvacet let.

 „Kdybychom si více připomínali hrůzy holocaustu, byli bychom dnes šťastnější. Uvědomili bychom si, že nám toho moc nechybí a tolik bychom na všechno nenadávali,“ podotkla Marta Kottová, která přežila jako dospívající dívka několik koncentračních táborů, včetně vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

V neděli 27. ledna 2013 uplyne 68 let od osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka, který se stal symbolem hrůz holocaustu. Proto byl právě 27. leden vyhlášen za Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Jako významný den České republiky jej uznala česká vláda už v roce 2003. Valné shromáždění OSN vyhlásilo 27. leden jako Mezinárodní den památky obětí holocaustu o dva roky později, v roce 2005.

Tento památný den prožívají lidé po celém světě jako smutnou připomínku utrpení přibližně šesti milionů židovských obětí během holocaustu za II. světové války. Současně má sloužit jako varování před vším, co vede k nejstrašnějším zločinům člověka proti člověku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky