Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Libereckém kraji se uskutečnila Národní diskuse o budoucnosti venkova ČR v krajích

Futerová Linda

  • 21. 01. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:2478|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

 „Národní diskuse o budoucnosti venkova ČR v krajích“, je realizována pod záštitou Podvýboru pro rozvoj venkova  Poslanecké sněmovny Parlamentu  ČR a předsedy podvýboru poslance Jiřího Papeže, pod záštitou jednotlivých krajů a jejich hejtmanů a Spolku pro obnovu venkova ČR. První setkání se uskutečnilo 21.ledna 2005 v Libereckém kraji. „ Těší mě, že tato akce startuje právě u nás. Myslím, že je to také proto, jak dobře funguje spolupráce kraje s agrárním sektorem. Na seminář jsme pozvali zástupce neziskových organizací, zemědělců a mikroregionů. Cílem pak je, že by z tohoto setkání měly vzejít reálné potřeby dnešního venkova a na jejich základě by mělo ministerstvo zemědělství  vyjednat skutečné potřeby pro připravovanou reformu,“ řekl Radim Zika, náměstek hejtmana Libereckého kraje.

Společná zemědělská politika států Evropské Unie neustále hledá svoji konkrétní podobu. V roce 2004 proběhla zásadní reforma, která se bude v letech 2005-2007 zavádět do praxe. Finanční prostředky se rozdělily na dvě priority, dva pilíře. První pilíř jsou platby pro zemědělce bez závislosti na produkci, v ČR tzv. SAPS, platby na ha zemědělské půdy a do některých  specifických sektorů. Druhý pilíř je založen nově, celý na programování. Z programování bude vycházet  nový fond EAFRD (European Agriculture Fund for Rural Devolepment- Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova) v letech 2007-2013. V České republice existuje jakási zkušenost s přípravou programování pro období 2004-2006. Současná situace nám však dovoluje připravit se daleko lépe  formou veřejné diskuse, která je v systému programování důležitá. „Účelem této diskuse je zjistit skutečné potřeby, v tomto případě venkovských regionů,  a podle těchto potřeb správně stanovit cíle v programových dokumentech, odpovědnost centrálních a regionálních úřadů a alokaci finančních prostředků“, řekl Jiří Papež.

Další diskuse pak proběhnou 1.února v Jihomoravském kraji, 2.února ve Zlínském kraji a 10.března v Plzeňském kraji. Ve zbývajících krajích tato akce proběhne do konce června roku 2005 a bude zakončena Národní konferencí v říjnu tohoto roku. Celý projekt je realizován s přispěním českých poslanců  z politické frakce EPP-ED v Evropském Parlamentu.


Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky