Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Lužických horách vzpomenou na obránce hranic z roku 1938

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 09. 2019 00:00

Sdílet článek

V sobotu 21. září 2019 pořádá Jednota Československé obce legionářské z Mladé Boleslavi vzpomínku na příslušníky finanční stráže a Stráže obrany státu, kteří v roce 1938 bojovali na hranicích naší republiky. Pietního aktu se zúčastní mimo jiné zástupci Parlamentu ČR, státní správy, místní samosprávy, váleční veteráni a také rodinní příslušníci strážců hranic z roku 1938. Letos bude opět vzácným hostem i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Program setkání má dvě části. Od 10 hodin mohou zájemci absolvovat z parkoviště u chaty Luž v Horní Světlé na Myslivnách společný výstup na vrchol Luže. Výstupu se zúčastní také členové Jednoty Československé obce legionářské z Mladé Boleslavi v dobových stejnokrojích. Pochod na vrchol doprovodí historický výklad.

Druhá část začne ve 14 hodin u pomníku hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá – Waltersdorf. Pietním akt za účasti Armády a Policie České republiky připomene statečný boj Čechů za demokracii a svobodu.

Během připomínkové události dojde i ke křtu katalogu z výstav o finanční stráži. Katalog mapuje historii finanční stráže v Lužických horách a Šluknovském výběžku v celé době její existence, tedy v letech 1843 až 1949. Publikaci doplňují fotografie a ukázky stejnokrojů.

  • CSOL 21 (.pdf)
    288 kB
    10. 09. 2019 14:19

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky