Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V souvislosti s výskytem koronaviru v České republice zaujímá mimořádná opatření i Liberecký kraj 

10. 03. 2020

Liberecký kraj reaguje na mimořádná opatření české vlády v souvislosti s výskytem koronaviru. Bezpečnostní rada státu dnes rozhodla o uzavření škol a zákazu všech kulturních a sportovních akcí nad 100 osob. Tímto nařízením se řídí i Liberecký kraj a platí tak pro všechny jeho občany. V návaznosti na stanovená opatření rozhodl Liberecký kraj o prodloužení platnosti prázdninových jízdních řádů i po skončení jarních prázdnin, a to minimálně do 27. března 2020.

„Za současné situace musíme nařízení Bezpečnostní rady státu respektovat. Zároveň platí zákaz návštěv v nemocnicích i v sociálních ústavech,“ uvedl MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek pro resort zdravotnictví.   

Krajská hygienická stanice v Liberci (KHS LK) v současné době testuje osoby s podezřením na onemocnění koronavirem. Provedla celkem 36 testů. K 10. březnu 2020 k 15. hodině se výskyt koronaviru v Libereckém kraji zatím neprokázal. Informace o pozitivním nálezu z médií jsou v tuto chvíli pouze poplašnou zprávou.

Kromě jiného mohou lidé s podezřením na onemocnění virem Covid-19 od 6. března využívat službu testování na virus odběrem krve v domácnosti. Zajištuje ji každý den v době od 7 do 19 hodin Krajská nemocnice Liberec ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje. Celkově proběhlo 19 výjezdů a 25 odběrů. V úterý 10. března došlo ke čtyřem odběrům.

„Během tohoto týdne navíc všichni občané dostávají do svých schránek letáky se zásadami správné hygieny, jako je například mytí rukou,“ dodal MUDr. Sobotka.

Během několika dní dorazí do centrálního skladu v KNL dodávka ochranných pomůcek z ministerstva zdravotnictví a následně budou distribuovány tyto pomůcky dle doporučení ministerstva. „V daném okamžiku dostáváme počty zásob. Potřebná rezerva je nutná na sedm dní. V každém případě nevíme, jak velká tato zásilka bude,“ dodal náměstek Sobotka.    

I nadále platí, že po příjezdu z Itálie čeká všechny tyto osoby povinná čtrnáctidenní karanténa. V případě návratu občanů ze zahraničí a jejich zdravotních potíží doporučuje krajská epidemiologická komise telefonicky kontaktovat lékaře/epidemiologa, který rozhodne o postupu v každém konkrétním případě, tj. o případném nařízení karantény, vyšetření nebo izolace.

Občané se mohou i nadále informovat na infolince KHS LK (485 253 111) a také infolince Státního zdravotního ústavu (728 810 106 nebo 725 191 367).

Liberecký kraj z pozice objednavatele veřejné dopravy rozhodl o prodloužení platnosti prázdninových jízdních řádů v autobusové dopravě i po skončení jarních prázdnin až do pátku 27. března 2020. Situaci bude Liberecký kraj nadále sledovat s tím, že o dalších změnách bude včas informovat.  

Od středy 11. března do odvolání se také ruší úřední hodiny v budově Krajského úřadu Libereckého kraje a změní se režim jídelny. Do 11:30 bude přístupná pro zaměstnance úřadu a až poté pro veřejnost, aby se tyto skupiny nepotkávaly a omezil se tak jejich vzájemný kontakt a možný přenos viru.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Přílohy: 

Vyjádření odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu Libereckého kraje:

  • Mimořádná opatření vydaná Ministerstvem zdravotnictví byla rozeslaná na školy a školská zařízení všech zřizovatelů (obecní, krajské, soukromé) v Libereckém kraji
  • Mimořádná opatření vydaná Ministerstvem zdravotnictví byla vyvěšená na stránkách edulk.cz
  • Ředitelé námi zřizovaných škol byli kontaktováni i telefonicky
  • Zodpovídáme stovky dotazů
  • Všichni ředitelé byli informováni, že o nastalé situaci je nutné informovat rodiče žáků a studentů.
  • Zítra bychom měli pro školy a školská zařízení bez rozdílu zřizovatele vydat metodický pokyn k nastalé situaci – chceme být v souladu s metodikou MŠMT (abychom nešířili chaos)
  • Situaci se snažíme zklidňovat – rodiče panikaří

Vyjádření MUDr. Richarda Lukáše Ph D., ředitele KNL:

„Současnou situaci neustále vyhodnocujeme a snažíme se přijímat adekvátní operativní a preventivní opatření. Aktuální stav je popsán v následujících bodech:

  1. Z hlediska intenzivní péče je přijat tento plán: pokud se bude korona-pozitivní pacient indikován k umělé plicní ventilaci, bude uložen na oddělení ARO a pacienti, kteří tam v té době budou hospitalizováni, budou přesunuti na JIP chirurgie, potažmo JIP interních oborů a JIP neurocentra. Budeme mobilizovat i JIP gynekologie, který bude zálohou. Další zálohou budou dospávací pokoje. Předpokládáme, že v takové situaci nebude prováděna selektivně operativa, a proto jsme přesvědčeni, že personálu na zajištění intenzivní péče (anesteziologové a anesteziologické sestry) bude dost.
  2. Dále se snažíme vytvořit rezervní lůžkovou kapacitu, abychom mohli pacienty, kteří nebudou mít místo na infekčním oddělení, hospitalizovat centralizovaně v budově pavilonu interních oborů. Na tomto úkolu se podílí i neurologie, rehabilitace a interna.
  3. Kvůli uzavření základních a středních škol se snažíme zmapovat situaci, nakolik ohrozí sesterskou přítomnost v naší nemocnici. Zpočátku bude jistě obtížné zajistit dětem, které by byly jinak ve školách, jinou péči než doma.
  4. Aktuálně máme v karanténě 1 lékařku (ačkoli nemá příznaky a z Itálie se vrátila 6. Března. Ostatní personál buď není v Itálii, nebo cestu tam zrušil. Nemáme žádný provoz (ani zdravotnický ani technický) ohrožen.
  5. V současné době řešíme 2 pacienty s podezřením na infekci koronavirem. Jeden je již přijat a vyšetřován na infekčním oddělení v izolaci. Další je převážen z Mimoně do liberecké nemocnice.
  6. Zatím máme vlastní respirátory na skladě v počtu 500 ks FFP3 a 200 ks FFP2. Na dodání respirátorů od MZČR zatím čekáme. Měly by dorazit koncem tohoto týdne.

 

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307