Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V neděli 12. prosince se mění jízdní řády, prostudujte si včas veškeré změny

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 12. 2021 11:34

Sdílet článek

Od neděle 12. prosince vejdou v platnost nové jízdní řády v rámci celostátní změny a Liberecký kraj připravil ve veřejné dopravě mnoho novinek. Co tyto změny přinesou cestujícím?

Zlepšení mezikrajského spojení mezi Libereckým, Středočeským krajem a Prahou a navazující přesahy integrovaných dopravních systémů IDOL do Mladé Boleslavi a PID do Turnova. Nový dopravce a obnova vozového parku v regionální linkové dopravě na Českolipsku. Nový dopravce a obnova vozového parku na železniční lince Mladá Boleslav – Česká Lípa – Rumburk. Pilotní provoz mobilní aplikace Idolka. To jsou stěžejní témata a hlavní změny ve veřejné dopravy v rámci Libereckého kraje.

A protože v letošním roce je připravováno mnoho novinek, budou ve větší míře pracovníci KORID LK v terénu. Část bude nápomocna cestujícím zejména v oblasti Českolipska, část pak bude v terénu nasazena na kontrolních jízdách jako fiktivní cestující.

„V letošním roce se podařilo dokončit několik stěžejních projektů, jejichž cílem je zvýšení kvality veřejné dopravy v Libereckém kraji. Jedná se zejména o propojení mezikrajskými linkami se Středočeským krajem a Prahou, obnovu vozového parku v linkové dopravě i na železnici a zavedení mobilní aplikace Idolka, která cestujícím v první fázi umožní nákup jednotlivých a jednodenních síťových jízdenek,“ říká Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy.

Mezikrajské linky propojí Prahu, Středočeský a Liberecký kraj v několika relacích:

  1. Mezi Prahou, Mladou Boleslaví a Turnovem budou ve vzájemném prokladu linky 700, 720, 730 a dohromady nabízí spojení zhruba každou hodinu celodenně a celotýdenně. Z Turnova pak spoje budou pokračovat dále do Tanvaldu, nebo Semil a dále do horských středisek (Harrachov, Horní Mísečky, Rokytnice nad Jizerou).
  2. Mezi Prahou a Jabloncem nad Nisou bude v provozu linka 900 každou hodinu. Zhruba každé dvě hodiny pak bude linka pokračovat do Harrachova a Rokytnice nad Jizerou. „Linka 900 pomůže stabilizovat spojení Jablonecka s Prahou, které bylo z důvodu pandemie COVID-19 ochromeno. Zároveň nabídne nejrychlejší spojení Prahy a horských středisek Harrachov a Rokytnice,“ vysvětluje Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK. Navíc bude linka 900 navazovat v Tanvaldu na rychlíky R21 od Prahy, Mladé Boleslavi a Turnova. Součástí koncepce budou i zcela komerční linky integrované do IDOL dopravce Enjoy Europe, linka 190 z Bedřichova do Prahy a nová mezinárodní linka 905 z Prahy do polské Karpacze. „Jsme velmi rádi, že s dopravcem Enjoy Europe jsme nalezli cestu, jak vhodně začlenit komerční linku do integrované dopravy. Nová linka do Karpacze může být zejména v turistické sezóně velmi zajímavá, protože doposud propojení s touto částí Krkonoš neexistovalo,“ doplnil Pospíšil.
  3. Mezi Prahou, Mladou Boleslaví a Libercem bude zhruba každou hodinu ve špičkách a každé dvě hodiny v sedle a o víkendu v provozu linka 345. Její cílem není konkurovat expresním linkám mezi Libercem a Prahou, ale propojení mezilehlých měst a obcí. Nabídne ale také možnost přepravy nízkopodlažními vozidly vhodnými pro přepravu invalidních cestujících, nebo zcela nová spojení v okrajových částech dne, např. v 0:25 od posledního metra z Černého Mostu.
  4. Mezi Prahou, Mělníkem, Českou Lípou a Novým Borem pak bude v provozu linka 400, která zajistí pravidelné spojení každou hodinu po celý den a týden. Ve špičkách budou v provozu i posilové spoje, které zkrátí interval na půl hodiny. Část spojů bude prodloužena do Varnsdorfu, nebo Cvikova.

U výše uvedených relací zároveň dochází k propojování integrovaných dopravních systémů IDOL a PID a mezi Turnovem a Mladou Boleslaví dokonce k jejich přesahům. Cestující tak budou moci využívat pro pravidelné cesty časových kupónů IDOL a PID.

V oblasti Českolipsko pak další podstatnou novinkou je převzetí dopravy vnitřním dopravcem, společností ČSAD Liberec. Cestující se mohou těšit na obnovu vozového parku a vyšší podíl bezbariérově přístupných vozidel. A obnova vozového parku čeká také železniční linku L4 mezi Mladou Boleslaví, Českou Lípou a Rumburkem, kde dopravu zajistí dopravce Die Länderbahn CZ.

Dlouho očekávanou novinkou je pak spuštění mobilní aplikace Idolka. Ta bude ve druhé polovině prosince ještě podrobena testování v ostrém provozu. „Aplikaci jsme testovali od července, ale to lze vnímat jako laboratorní provoz. Teprve po nahrání na ostrou platební bránu zjistíme, zda se aplikace chová v provozu tak, jak má,“ upřesňuje Pospíšil. Bližší informace k aplikaci Idolka pak představí Liberecký kraj v lednu 2022 po jejím otestování v reálném provozu. Již v rámci tohoto testování však cestující mohou aplikaci využít k tomu, aby si v ní pořídili jízdenky. „V rámci modernizace systému IDOL je mobilní aplikace pouze začátek. V průběhu roku 2022 chceme modernizovat odbavovací systémy a postupně zavést přestupní papírové jízdenky s 2D kódem a zavést platby kartou,“ představuje vizi náměstek Sviták. Modernizace se pak dočká také čipová karta Opuscard.

Jízdní řády je možné, tak jako v minulých letech, zakoupit v knižní podobě. I v letošním roce bude vydán jízdní řád pro celou oblast kraje. Prodejní cena je 30,- Kč a k zakoupení jsou v Zákaznickém centru IDOL, v informačních centrech dopravců a vybraných měst či u některých prodejců knih.

Závěrem informujeme, že připomínky k jízdním řádům je i nadále možné zasílat na info@korid.cz nebo prostřednictvím webového formuláře na webu www.iidol.cz. V roce 2022 jsou vyhlášeny tyto celostátní termíny změn jízdních řádů: 6. března, 12. června, 28. srpna a 11. prosince.

Pokud budou cestující potřebovat poradit, mohou se obrátit na Zákaznické centrum IDOL na tel. 488 588 788, nebo na Centrální dispečink IDOL na tel. 704 702 000.

TZ: KORID LK 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky