Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V nové školní autolakovně ve Vysokém n. J. se bude učit od 1. září

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 05. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6512|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Unikátní výukovou halu za téměř 30 milionů korun dokončili autolakýrníkům a opravářům jednostopých vozidel na Integrované střední škole (ISŠ) ve Vysokém nad Jizerou. Slavnostního otevření se v úterý zúčastnili náměstci hejtmana LK Petr Doležal a Radim Zika,  zástupci dodavatele stavby a automobilového průmyslu. Celým programem provázel  Standa Berkovec – držitel ocenění „Motoristický novinář roku 2007“.

„Je to další  krok k podpoře technického vzdělávání v Libereckém kraji. Navíc tu vedle autolakovny vznikla dílna pro výuku nového učebního oboru Autotronik se zaměřením na jednostopá vozidla,“ uvedl Petr Doležal, který podepsal smlouvu o spolupráci Libereckého kraje se Svazem prodejců a opravářů motorových vozidel (SAČR).

 „Autolakovna nám pomůže ještě více přiblížit výuku praxi. Pracovat se zde bude vodou ředitelnými barvami, které se míchají počítačem. Nepoužívají se žádná ředidla, takže studenti zde budou moci pracovat ve zdravotně nezávadném prostředí,”  řekla ředitelka ISŠ Markéta Zelinková a připomněla, že obor jednostopých vozidel se na žádné jiné škole nevyučuje. Nově jej mohou absolvovat  vyučení žáci jako dvouleté nástavbové studium, které zakončí maturitou.

„Technologie zařízení odpovídá nejmodernějším standardům a učňové budou od nového školního roku pracovat se špičkovým vybavením. V autoservisech by je tak nemělo nic zaskočit," přiblížila ředitelka.

V dílně na opravu motocyklů se nachází i stroj motobuzzi.

 “Na tomto stroji jsem předváděl dynamickou zkoušku výkonu motoru. Motorka stojí na stroji na válcích, které se otáčejí pod koly,” sdělil mistr nové dílny Jakub Federko a přitom se  ohlušující řev motoru se rozléhal po nové hale a na tachometru bylo 240 kilometrů v hodině.

Otevření haly, která je jedinou v celém Libereckém a Královéhradeckém kraji a jednou z mála v republice, vítají i zástupci firem působících v automobilovém průmyslu.

„Potřeba autolakýrníků je enormní. Pokud někdo v servisech schází, tak to jsou na prvním místě právě oni. Až do letošního roku přitom neměli svůj specializovaný obor,“ uvedl Pavel Tunkl, tajemník Svazu dovozců aut.

Jeho slova potvrdil Vladimír Malina z mladoboleslavské škodovky.

„Máme problémy získat vyškolené autolakýrníky do našich servisů. Některým dělá problémy už jen posouzení závad,“ přiblížil.  

Technické vzdělávání žáků bude Liberecký kraj podle Petra Doležala podporovat  i v dalších letech.

„Pokud získám finanční  prostředky z Evropské unie, vznikne velká technická škola v Jablonci nad Nisou,“ uvedl náměstek  Petr Doležal.

Moderní dvoupatrová hala ve Vysokém nad Jizerou by měla ročně pro praxi připravit dvanáct autolakýrníků. V nové hale se studenti začnou učit od září.

“Vloni nastoupilo do nového učebního oboru jedenáct žáků, letos po prvním kole přijímaček jich je již osm, což je nejvíce v republice. Halu využijí i autoklempíři, jejich práce s lakýrníky souvisí,” dodala ředitelka.

Výstavbu haly za téměř 30 milionů korun zaplatil ze svého rozpočtu Liberecký kraj. Kromě toho vydal i další dva miliony korun na technologické vybavení a nářadí. Slavnostní otevření haly proběhlo také za účasti zástupců firmy ŠKODA AUTO, se kterými škola podepsala spolupráci. Jedná se o společná odborná pracoviště, na která firma poskytuje automobily i technologii, a tím si zároveň připravuje studenty na

budoucí povolání v prostředí, a se znalostmi, jaké u nich využijí. Učňové u nich také vykonávají svou praxi.

Na závěr předvedl své umění patnáctinásobný mistr republiky v mototrialu Pavel Balaš. (s využitím mediafax.cz)


Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky