Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Pekelském údolí se bude putovat po vydřích stopách

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 11. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7198|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Putování Pekelským údolím po stopách vydry říční se uskuteční v sobotu 29.listopadu 2008 od 10 do 15 hodin. . Přednášku o vydrách povede zoolog a zároveň ředitel Vlastivědného muzea a galerie  v České Lípě Zdeněk Vitáček. Po příchodu do Pekelského údolí, které je národní přírodní památkou  a  migrační cestou vydry říční, účastníci vyslechnou zajímavé povídání o vydrách.

„Uvidí  názorné ukázky chrupu vydry, srst vydry, jak vypadá teritorium vydry, jaké značky nechává vydra po sobě  a podle čeho určíme ,že zde vydra žije. Na závěr výletu  veřejnost obdrží od pořadatelů  materiály o vydrách a pro děti jsou připraveny malé odměny,“ řekl ředitel.

Ekologické akce ekoporadny ORSEJ jsou určeny široké veřejnosti , mateřským, základním i středním školám.

„Chtěli bychom zábavnou formou a přímým kontaktem s přírodou a zvířaty ,   vzbudit zájem dětí i dospělých o problematiku ekologie a zároveň tak rozšířit jejich znalosti z oblasti ekologické výchovy,“ doplnil Zdeněk Vitáček.

Vydra říční:

Je přizpůsobena k životu ve vodě. Její protáhlé válcovité tělo klade při plavání menší odpor a dlouhý (asi 50 % délky těla), u kořene zesílený svalnatý ocas slouží jako kormidlo. Nohy má krátké, nepříliš vhodné k rychlému pohybu po zemi, a mezi prsty opatřené plovací blánou. Ušní boltce se ukrývají v srsti, nosní a ušní otvory pod vodou uzavírá zvláštní záhyb kůže. Srst je velmi kvalitní, přiléhavá a s jemnou a hustou podsadou, na břiše připadá na 1 cm2 téměř 50 000 chlupů. Zbarvení je převážně kávově hnědé, pouze krk a spodní část těla mají světle šedivý až bílý odstín. Dlouhé hmatové chlupy na čenichu umožňují orientaci v kalné vodě či při prolézání nor. Samice mají 2-3 páry mléčných bradavek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky