Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V případě Turówa je potřeba rychle jednat, říká hejtman a starostové

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 01. 2016 16:06
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V souvislosti se záměrem rozšíření a prohloubení polského uhelného dolu Turów se dnes uskutečnilo v sídle kraje další jednání. Účastnili se jej hejtman Libereckého kraje Martin Půta, náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný, starostové dotčených obcí (Hrádek nad Nisou, Frýdlant, Višňová, Chrastava, Kunratice, Heřmanice), zástupci Severočeské vodárenské společnosti, Frýdlantské vodárenské společnosti, Ministerstva životní prostředí a také Ministerstva zemědělství. Podle vedení kraje a starostů je nutná pomoc vlády ČR.

„Je zřejmé, že těžba má zásadní vliv na životní prostředí, největší hrozbou je ztráta vody z podzemních zdrojů, z nichž na Frýdlantsku i Hrádecku odebírají lidé vodu ke každodennímu užití. My musíme co nejrychleji jednat, aby k ohrožení vod nedošlo,“ uvádí Josef Jadrný, náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství.

Josef Nistler, ředitel odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí a vládní zmocněnec pro vodohospodářské otázky, informoval o tom, že ministerstvo prostřednictvím mezinárodních smluv jedná s Polskem. „Je nutné, aby si polská strana uvědomila, že dopad z těžby na české straně skutečně existuje, a že čeští občané přicházejí o vodu. My jsme se přihlásili k tomu, abychom byli účastníkem řízení, které je vedeno k rozšíření těžby uhelného dolu Turów.“

Na jednání byla představena studie, jejímž zpracovatelem je Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s., která prezentuje dopady těžby a navrhuje opatření zmírňující její negativní vliv. Studie mimo jiné uvádí, že těžební plocha uhelného dolu Turów má asi 45 km2, plánovaný předpoklad dalšího prohloubení je o dalších 60-80 metrů, až na kótu 30 metrů pod hladinu moře.

Studie v nejhorší variantě odhaduje náklady na technická opatření v zásobování vodou a při likvidaci odpadních vod na více než 2 mld. Kč. To číslo znamená problém, který je potřeba řešit. Jsme si vědomi toho, že v tom obce nemůžeme nechat. Škody vznikají od vlastníka dolu, tedy polské strany. Je logické, že chceme, aby kompenzace šla za nimi. Není přece možné, aby česká strana finančně řešila důsledky polského jednání, protože něco takového nejsou schopny zafinancovat obce ani kraj,“ říká hejtman LK Martin Půta s tím, že při nejbližší návštěvě chce o tomto tématu pohovořit i s prezidentem republiky Milošem Zemanem.

„Příprava na polské straně je už vidět, jsou provedené skrývky a kácejí se stromy. Proto hledáme velmi rychlé a razantní řešení,“ dodává Josef Horinka, starosta Hrádku nad Nisou, jedné z dotčených obcí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky