Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V přízemí kraje je k vidění výstava o regionálních stavbách

16. 10. 2008
[id:7068|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V rámci „Dnů stavitelství a architektury 2008“, které  se konají v těchto dnech po celé republice, zahájil včera Vít Příkaský, radní pověřený vedením resortu regionálního rozvoje a evropských projektů ve vestibulu Krajského úřadu  LK v Liberci zajímavou výstavu o stavbách a stavebnících v našem regionu..

„Jednak zde představujeme akce, které Dny stavitelství a architektury nabízejí, jednak tu mohou návštěvníci shlédnout vítězné stavby soutěže Stavba roku Libereckého kraje v roce 2007,“ uvedl Vít Příkaský.

V rámci kampaně pořádají organizátoři řadu tzv. Dnu otevřených dveří na významných stavbách, vybraných odborných školách, v projektových kancelářích a stavebních firmách v Liberci.

„Například v sobotu 18. října bude od 9 do 12 hod otevřeny Střední průmyslová škola stavební, Sokolovské nám. 14, Liberec 1,  a Střední škola strojní, stavební a dopravní, Truhlářská ul. 360/3, Liberec II,“ upozornil radní.

„Zájemci si také v této době budou moci prohlédnout výstavbu  254 bytových jednotek v Zeleném údolí , neboli Na Rušičce nedaleko sídliště Broumovská,“ doplnil s tím, že jde o chráněné bydlení, které však bude nejprve využito jako ubytovací kapacita pro Mistrovství světa v  lyžování 2009.

Realizaci stavby podle něj vyvolala potřeba řešení nedostatku tzv. chráněných bytů ve městě Liberci a zároveň nedostatek ubytovacích kapacit pro novináře, dobrovolné pořadatele a další

účastníky MS v klasickém lyžování v roce 2009.

Investiční záměr od počátku sledoval požadavek účelného následného využití obytného souboru. V rámci stavby  je realizovaná i potřebná technická vybavenost souboru – komunikace, parkoviště, chodníky, IS atd. Po Mistrovství světa 2009 budou domy A, B a F využity pro ubytování seniorů. K tomu bylo u objektu F realizováno i nezbytné sociální a technické zázemí (jídelna s výdejnou jídel, zázemí pro správu objektů atd.). Domy C,D,E, a G jsou stavěny k následnému využití jako malometrážní sociální byty.

Druhá část výstavy připomíná, že  Liberecký kraj, pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana, za podpory partnerských organizací letos vyhlásil již čtvrtý ročník veřejné soutěže Stavba roku Libereckého kraje. Ceny již předal zástupcům firem v rámci Krajských dní v České Lípě  Vít Příkaský, člen Rady LK pověřený vedením resortu regionálního rozvoje a evropských projektů LK a předseda soutěžní poroty.

Soutěž měla dvě kategorie, a to kategorii Stavby pozemního stavitelství a kategorii Stavby inženýrského stavitelství. V první kategorii – pozemním stavitelství – se vítězem stalo Informační centrum Technické univerzity v Liberci, jehož přihlašovatelem je Regionální stavební s.r.o. . V druhé kategorii stanulo na příčce nejvyšší Protipovodňové opatření a přemostění Jizerky od přihlašovatele Projektová kancelář VANER s.r.o. .

Občané měli také možnost zasáhnout do dění soutěže a svými hlasy určit vítěze ve speciální kategorii Cena sympatie občanů LK za stavební počin roku 2007. Nejvíce se líbila modernizace můstku K70, jejímž přihlašovatelem je Lyžařský sportovní klub Lomnice nad Popelkou.„Věřím, že tato soutěž bude pokračovat i v dalším volebním období, setkala se mezi odnborníky i laiky s velkým ohlasem,“ poznamenal Vít Příkaský.

Výstava potrvá do pátku 24. října a je přístupna v úřední hodiny KÚLK.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302