Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Radničním sklípku se po deseti letech opět dobře jí a pije

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 12. 2014 15:15
  • Doprava
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Zatím jenom médiím a pozvaným hostům představilo ve středu 10. prosince vedení Pivovaru Svijany spolu s městem Liberec, jak se podařila proměna prostor Radničního sklípku znovu po deseti letech v restauraci. Pro veřejnost se znovuzrozená nekuřácká hospoda v suterénu radnice otevře sice již 15. prosince, ale až do Vánoc budou plnit sklípek akce pro uzavřenou společnost. Vedení pivovaru proto doporučuje všem nedočkavcům, aby přišli nejdřív až po vánočních svátcích.

Pivovar Svijany, který má sklípek v dlouhodobém pronájmu, zde po nutných stavebních úpravách otevřel svou první značkovou restauraci. Hosté, jichž se do sklípku vejde až 250, si poprvé v historii budou moci vychutnat Svijany v tanku. Samozřejmostí bude kompletní portfolio svijanských piv. Kuchyň, kde budou převládat tradiční i netradiční česká jídla, bude mít na starost Catering KNL.

Rekonstrukce sklípku probíhaly za přísného dohledu památkářů i města. Nový interiér navrhlo architektonické studio Raketoplán, které doplnilo původní sál řadou nových prvků. Pro obsluhu sklípku navrhla speciální oblečení módní manufaktura Rodná Hrouda, která připravuje šaty i pro významné světové soutěže krásy.

Z historie Radničního sklípku:

Už v roce 1893, a to ještě před zprovozněním úřednických prostor nově postavené liberecké neorenesanční radnice, byla v jejím suterénu otevřena restaurace Radniční sklípek. Přilehlé prostory byly tehdy využívány jako vinný a pivní sklípek, a částečně i jako sklad uhlí. Po 2. světové válce zde sídlila pivnice Parlament. Sklípek fungoval bez přerušení úctyhodných 100 let. Na začátku 90. let minulého století jej poničila velká havárie kanalizace, po níž byl sklípek několik let uzavřený. Po komplexní rekonstrukci převzal restauraci v roce 1998 do nájmu Krušovický pivovar s tím, že část nákladů na rekonstrukci (7,5 milionů korun) splácel podnik jako součást nájmu. Prostory ovšem pivovar opustil už v roce 2003, neboť splácení rekonstrukce v souvislosti s vysokými náklady za energie, zejména za teplo a elektřinu, byly pro podnik příliš vysoké.

Město Liberec převzalo vyklizené prostory v roce 2004. V roce 2007 liberečtí zastupitelé odsouhlasili nové využití sklípku. Do jedné části sklepních prostor byla po nezbytných úpravách přestěhována z Domu klavíru na Šaldově náměstí legendární Malá výstavní síň, vybudovaná libereckými fotografy svépomocí v roce 1975. Po přestěhování v roce 2008 byla přejmenována na Galerii U Rytíře. Velký sál restaurace, bývalá pivnice Parlament, se proměnila v reprezentativní výstavní a společenský sál. Název Radniční sklípek těmto prostorám zůstal dodnes.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky