Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V rámci tradičních cest po kraji zavítal hejtman na Frýdlantsko

11. 06. 2021

Ve znamení přátelského setkání podbarveného krásným, téměř letním počasím se nesl další z tradičních Dnů s hejtmanem, který  se tentokrát  odehrál  ve středu 9. června hned na třech místech ve Frýdlantském výběžku – Raspenava, Hejnice a Bílý Potok pod Smrkem. Hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu provedli svými obcemi starosta Raspenavy Pavel Lžičař, starosta Hejnic Jaroslav Demčák a starosta Bílého Potoka Pavel Šercl.

„Byl to plodný a užitečně strávený den. Se starosty jsme hovořili o aktuálních zajímavostech a problémech jejich obcí a hledali způsoby, jak zlepšit životy obyvatel. S potěšením musím konstatovat, že ačkoli je někdy Frýdlantský výběžek kvůli svému odříznutí horským masivem neprávem opomíjený, žije zde spousta zajímavých, činorodých lidí a působí řada úspěšných podnikatelů a dynamicky  se rozvíjejících firem," uvedl hejtman Martin Půta.

Po uvítání na raspenavské radnici starostou Lžičařem  a místostarostou Jaromírem Hanzlem následovala návštěva chráněné kavárny, kterou v půdních prostorách bývalé raspenavské rychty provozuje v rámci sociálně terapeutické dílny zařízení pro hendikepované Domov Raspenava. a v níž obsluhují samotní  klienti. Ředitelka Domova Raspenava Květa Kutílková pak  delegaci ukázala místo, kde má začít růst nový komplex Domova Raspenava. Pokud vše půjde podle plánu, měla by výstavba  skončit v červnu 2023.

Vybudování nového objektu v Raspenavě je dalším pokračováním projektu transformace sociálních služeb. Díky němu vznikají moderní, malá zařízení komunitního typu, která pomáhají postiženým lidem co nejvíc se přiblížit normálnímu životu, jaký vedou zdraví lidé. „Největší přínos transformace je v tom, že sociální zařízení a životy jejich klientů povznáší na úroveň, která odpovídá jedenadvacátému století,“ dodal hejtman.

Starosta Lžičař poté představil hejtmanovi přímo v plenéru chystaný projekt silnice, která by měla v případě potřeby odvést dopravu z části města. „Jde o spojnici cesty k nádraží dál směrem na Libereckou ulici," řekl starosta Lžičař. „Toto řešení, které se využije při mimořádných situacích, kdy je prostor u Zámečku zaplaven a není přístup dál," doplnil starosta Demčák. 

Dalším bodem programu byla návštěva firmy Novus, která vyrábí kancelářské potřeby, jakými jsou děrovačky, sešívačky, řezačky, skartovače a sponky, ale i bazénové rošty a kobercové rohože. Po svém příchodu do Raspenavy v roce 1994 revitalizovala firma rozsáhlý brownfield – nové haly stavěla na místech, kde bylo torzu kdysi slavné textilky místního rodu průmyslníků Richterů.

Hejtman se starosty (a místostarosty) zavítali také do nově postavené hejnické mateřské školy Zvoneček. Zařízení pro děti předškolního věku se kromě moderního a funkčního interiéru může pochlubit zejména rozhlehlou zahradou plnou důvtipných herních prvků. „Tato novostavba je pro mě jedním z největších překvapení hejtmanského dne. Když jsem byl v Hejnicích na své předchozí návštěvě v květnu 2019, nestálo tu ještě nic a jsem rád, že místní děti dostaly v krátké době tak pěknou školku," řekl hejtman.

Po obědě v restauraci v hejnickém klášteře přejeli aktéři Dne s hejtmanem do Bílého Potoka pod Smrkem na exkurzi do firmy HTW – Holztechnik Weissbach, která krom jiného truhlářského sortimentu produkuje rovněž nábytek do nemocničních zařízení a domovů důchodců.  Nechyběl ani adrenalin: hejtmanská výprava absolvovala sjezd na koloběžce od horské chaty Smědava až do Hejnic, kde program událostmi nabitého dne uzavřelo setkání hejtmana a starostů Raspenavy a Hejnic se obyvateli. Téma číslo jedna? Důl Turów. 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324