Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V semifinále ankety Zlatý Ámos je učitelka z Gymnázia U Balvanu v Jablonci nad Nisou

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 02. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7573|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Anketu o nejoblíbenějšího učitele ČR Zlatý Ámos každoročně vyhlašuje občanské sdružení Klub Domino – Dětská tisková agentura. Kandidáty do ankety navrhují žáci základních a středních škol. Aby se pedagogové mohli o ocenění Zlatý Ámos ucházet, musí žáci podat písemnou přihlášku s charakteristikou kandidáta, popisem společně prožité příhody a alespoň 100 podpisy těch, kteří nominaci podporují.

V průběhu ledna a února probíhala regionální kola ankety, v nichž žáci před odbornou porotou obhajovali své návrhy. Kromě zpracování přihlášky se hodnotila nápaditost, originalita a přesvědčivost obhajoby. Na jejím základě vybrala porota pedagogy postupující do semifinále, které se koná 10. března 2009, do finále pak postoupí šest pedagogů, kteří se o korunku a titul Zlatého Ámose „utkají“ 27. března 2009. Oficiální slavnostní korunovace šestnáctého Zlatého Ámose bude součástí programu Kantorského bálu, který se koná 28. března 2009 v Praze.

Regionální kolo ankety pro Liberecký, Ústecký a Královéhradecký kraj proběhlo v pondělí 9. února 2009 v České Lípě pod záštitou náměstka hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Radka Cikla a starostky Města Česká Lípa Hany Moudré. O postup do semifinále se ucházelo 7 pedagogů, z nichž porota vybrala dva postupující. Nejoblíbenější učitelkou Libereckého kraje a jednou z postupujících se stala Viera Žemličková, učitelka chemie a matematiky z Gymnázia U Balvanu v Jablonci nad Nisou. Žáci paní učitelku obhájili scénkou, kdy zamíchali prvky Mendělejevovy periodické soustavy v plechové nádobě, zapálili je, uhasili a vypadla zlatá krychle – tedy jejich zlatá paní učitelka. Druhým postupujícím a nejoblíbenějším učitelem Ústeckého kraje se stal učitel dějepisu a informatiky Michael Radimerský ze Základní školy Krátká v Klášterci nad Ohří. Jej dokázali žáci před porotou nejen obhájit, ale navíc byl do ankety zvolen jednohlasně celým druhým stupněm své základní školy. Porota dále ocenila nejlepší žákovskou obhajobu, za svou scénku si odměnu odvezli žáci Hany Řezáčové ze Základní školy generála Svobody v Novém Boru.

I v minulých ročnících slavili pedagogové Libereckého kraje úspěchy. V loňském roce se nejoblíbenější učitelkou Libereckého kraje stala Jana Holá ze Základní školy Dr. Miroslava Tyrše z České Lípy. V roce 2006 se Věra Šindlauerová ze Základní školy Sever v Česká Lípě probojovala mezi šestici postupujících do finále. A zatím největším úspěchem bylo získání titulu Zlatý Ámos v roce 2005 Lubošem Blahoutem z Gymnázia Dr. Randy v Jablonci nad Nisou

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky