Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Šimonovicích posvětí opravenou Minkovickou kapli

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 31. 03. 2016 11:19

Sdílet článek

Slavnostní událost čeká v neděli 3. dubna Šimonovice. U příležitosti Svatého roku milosrdenství, který vyhlásil papež František, dojde k posvěcení Minkovické kaple a jejímu novému zasvěcení Božímu milosrdenství. Bohoslužbu bude celebrovat J. Ex. Msgre. Jan Baxant, biskup Litoměřický. Slavnost, jíž se zúčastní také hejtman Libereckého kraje Martin Půta, začíná v 15:00 hodin.

Kaple stojí v Šimonovicích v ulici Rozdvojená a první zmínky o její výstavbě se objevují již kolem roku 1906. Tehdy byla zasvěcena Janu Nepomuckému. O sto let později už trpěla chátráním a tak v letech 1995 – 2000 byla zahájena její oprava, která však nikdy nedospěla do konce, a tak kaple i nadále trpěla působením času. Teprve v roce 2014 začala opět její oprava, díky programu Podpora obnovy a rozvoje venkova – podpora sakrálních památek, Ministerstva pro místní rozvoj, z něhož se obci povedlo získat finance a zahájit generální rekonstrukci. Slavnostní otevření opravené kaple se odehrálo v listopadu roku 2015.

Posvěcení svatostánku a jeho zasvěcení, které společně pořádají obec Šimonovice, farnost Dlouhý Most a farnost Rochlice, je symbolickým vyvrcholením společného úsilí všech o záchranu této památky.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky