Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V srpnu začnou úpravy na silnici mezi Novým Borem a Svorem. Stavba potrvá dva roky

odborný zaměstnanec

  • 14. 07. 2022 12:27
  • Doprava

Sdílet článek

Slavnostní zahájení stavby zkapacitnění silnice I/9 v peážním úseku se silnicí I/13 mezi obcemi Nový Bor a Svor se uskuteční 3. srpna 2022. Stavba potrvá dvě stavební sezóny a k jejímu zprovoznění dojde na konci roku 2024. Zhotovitelem stavby se stalo sdružení firem Eurovia CS, SaM silnice a mosty a Integra s nabídkovou cenou 544.445.555 korun bez DPH.

Od roku 2017, kdy byly zahájeny projekční práce na dokumentaci pro územní řízení, se podařilo liberecké Správě ŘSD ČR k březnu 2022 získat všechna potřebná pravomocná povolení pro stavbu zkapacitnění dvoupruhové silnice I. třídy na čtyř pruhovou. Jedná se o úsek v celkové délce 3,466 km.

Silnice I/9 v souběhu se silnicí I/13 je v řešeném úseku součástí sítě mezinárodních silnic s označením E442 (Karlovy Vary – Liberec – Olomouc – Žilina), silnice I/9 aktuálně není součástí transevropské dopravní sítě. Stavba je vedena na jižní hranici CHKO Lužické hory a severozápadně od silnice I/9 leží přírodní rezervace Klíč. Rozšíření bude provedeno vlevo ve směru od Nového Boru na Svor.

Záměr je veřejně prospěšnou stavbou s označením D1 – D8. Stavba řeší zkapacitnění silnice I. třídy na čtyř pruhovou, směrově rozdělenou, zahrnuje také úpravu mimoúrovňové křižovatky Nový Bor v začátku úseku, zhotovení nového mostu (v pruzích 2+1) a na konci úseku řeší přestavbu současné stykové křižovatky na novou okružní, s napojovacími rameny na stávající komunikace. Součástí stavby budou 3 nové mosty, z toho 2 přes migrační trasy pro zvěř, nezbytné přeložky inženýrských sítí a doprovodných cest, jako přístupy na lesní i obecní pozemky. Tento úsek je místem častých dopravních nehod (nebezpečné předjíždění, střety se zvěří, časté střety s vyvrácenou vegetací). Proto bude celá stavba oplocena proti vniknutí zvěře do komunikace s vysokou intenzitou dopravy, neboť celý úsek se nachází v lesní oblasti extravilánu obcí.

Od února 2022 probíhaly na po celé délce budoucího staveniště přípravné práce v podobě kácení náletové zeleně a zároveň byla budována geodetická základní vytyčovací síť. Hlavní stavební činnost bude zahájena v srpnu. Budou překládány inženýrské sítě, zahájena skrývka ornice a lesní půdy a zemní práce. Řidiči budou moci po celou dobu prací dotčeným úsekem s omezením projíždět. Za omezení se předem omlouváme.

Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR
Foto: ilustrační, archiv LK

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky