Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Turnově odstartoval monumentální projekt Čistá Jizera

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7911|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V Turnově byla včera slavnostně zahájena stavební část miliardové akce Čistá Jizera. Setkání se zúčastnila řada pozvaných hostů. Nechyběli starostové okolních měst a obcí, přítomen byl I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík a krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Jaroslav Podzimek.

Slavnostní zahájení se uskutečnilo v rámci „Týdne země“, který pořádají v Základní škole ve Skálově ulici. Děti se na akci připravily se vší vážností, hosty provedly prostřednictvím literárního pásma celým tokem Jizery od Jizerských hor až po soutok s Labem.

„Dnešní den je důležitý pro budoucí generace obyvatel regionu, bylo příjemné, že největší stavební akci v tomto okrese zahajovaly symbolicky právě děti,“ uvedl Jan Dusík, první náměstek ministra životního prostředí. Podle něho je i z pohledu ministerstva miliardový projekt výjimečný, pět měst okresu Semily je navíc prvním regionem, kde jsou čerpány peníze z Evropské unie z příslušné operační výzvy.

„V době ekonomické krize jsem navíc rád, že evropské peníze a peníze z jednotlivých obcí dávají místním lidem práci. Čistá Jizera je také velmi významným příspěvkem pro zlepšení životního prostředí,“ dodal náměstek ministra.

Starostka Turnova Hana Maierová poděkovala všem, kteří se podíleli na zisku dotace z Evropské unie, pro Turnov podle ní 300 milionová akce znamená citelný zásah do života města, občané si budou muset zvyknout na stavební ruch a omezení v dopravě. „Společně s novou kanalizací chceme také vylepšit vzhled některých ulic. Doufám, že až bude na podzim 2011 dílo dokončeno, budeme si moci říct, že jsme vzhled a kvalitu života v Turnově opět posunuli o velký kus dopředu,“ uvedla starostka.

Právě na úzkou provázanost projektu Čistá Jizera s jednotlivými městy a obcemi upozornil předseda Rady sdružení VHS Turnov Milan Hejduk. „Zastupitelé obcí ve třech po sobě jdoucích funkčních obdobích musí schvalovat jednotlivé kroky tohoto projektu. Za jejich vstřícnost bych jim chtěl poděkovat. Když jsme před šesti lety začali koketovat s myšlenkou, že připravíme velký projekt pro celý okres Semily, vůbec jsme netušili, kam se až dostaneme. Dnes je tu největší dotace do regionu z Evropské unie, ale bez příspěvků jednotlivých měst bychom projekt realizovat

nemohli,“ zdůraznil Hejduk.

Podporu projektu vyjádřil radní Libereckého kraje pro resort zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek.

„Gratuluji všem, kteří se zasloužili o to, že k nám putuje takové množství prostředků. Za Liberecký kraj mohu přislíbit, že se budeme snažit tento projekt podporovat finančně i morálně. Vidím tu velký dluh z minulosti, kdy se čistotě vody nevěnovala taková pozornost, Čistá Jizera může tento dluh napravit,“ řekl radní Jaroslav Podzimek.

O shovívavost a podporu během stavby požádal prostřednictvím médií občany města zástupce stavební firmy Eurovia CS, a. s., ředitel závodu v Ústí nad Labem Pavel Sládek. Podle generálního ředitele Severočeských vodovodů a kanalizací, a. s., Bohdana Soukupa bude odkanalizování měst v okrese Semily znamenat především výrazné zlepšení životního prostředí a zvýšení komfortu pro občany.

V Turnově se začne pracovat 21. dubna ve Skálově ulici, kde je stavba rozdělena na tři základní etapy. První je od schodů u Svěrácké brány po základní školu, druhá od základní školy po sokolovnu a třetí od sokolovny po křižovatku s Husovou ulicí. Každá etapa je dlouhá asi 130 až 150 m a bude trvat jeden a půl až dva měsíce (postupně bude probíhat také uzavírka jednotlivých úseků pro dopravu). V polovině května budou zahájeny práce na dalších dvou místech – v ulici 1. máje u nádraží a v ulici U Tří svatých na Vrchhůře. Zahájení rekonstrukce ve Skálově ulici bude provázet také nezbytné, již dříve schválené kácení zeleně. Definitivní dokončení veškerých uvedených prací ve Skálově ulici je předpokládáno do konce října 2009.

Dodavatel stavby v Turnově je firma EUROVIA CS, a. s., závod Ústí nad Labem, U Dálnice 261, 403 39 Chlumec. Celková cena vzešlá z výběrového řízení je 248 500 389 Kč (cena s rezervou bez DPH).

Předmětem díla je zejména výstavba kanalizace v celkové délce 15 374 metrů (včetně výstavby pěti čerpacích stanic odpadních vod a obnovy povrchů většiny komunikací v celé šíři), dále potom rekonstrukce kanalizace v celkové délce 11 238 metrů (včetně rekonstrukce sedmi odlehčovacích komor a dalších potřebných vodohospodářských zařízení na síti), přeložek stávajících inženýrských sítí a obnovy povrchů většiny komunikací v celé šíři.

Projekt Čistá Jizera řeší výstavbu nových a rekonstrukci stávajících kanalizačních řadů, výstavbu nové vodovodní sítě a generální opravu čistírny odpadních vod v Lomnici nad Popelkou. Vodohospodářské sdružení Turnov na akce Čistá Jizera I (Turnov, Semily, Jilemnice) a Čistá Jizera II (Rokytnice nad Jizerou, Lomnice nad Popelkou) získalo ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP) celkem 540 milionů korun. Jde o největší sumu peněz, která kdy do Pojizeří najednou putovala. Po dohodě starostů a po doplnění stavebních úprav dalších komunikací do projektu je tu i nemalá spoluúčast ze strany jednotlivých měst. Ta činí v Turnově 79 mil. Kč, v Semilech 59 mil. Kč, v Lomnici nad Popelkou 61 mil. Kč, v Jilemnici 17 mil. Kč a v Rokytnici nad Jizerou 38 mil. Kč. Na území okresu Semily projekt Čistá Jizera zahrnuje celkem 73 kilometrů nových kanalizací a zhruba 11 kilometrů vodovodů. Nově bude na kanalizaci napojeno 2500 nemovitostí. Časový rozsah prací je stejný - až na Jilemnici - ve všech městech: zahájení 14. dubna 2009, ukončení 30. září 2011 (v Jilemnici 30. září 2010).

Dozor a řízení projektu ve všech pěti městech má na starosti SGS Czech Republic, s. r. o., K Hájům 1233/2, 155 00 Praha 5.

Podrobnosti o celém projektu jsou postupně zveřejňovány na internetových stránkách www.vhsturnov.cz v sekci „Čistá Jizera“.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky