Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vagonka patří k České Lípě už třetí století. Představuje ji výstava v muzeu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 04. 2023 13:51
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Výstavu o českolipské továrně na vagony, na které se podíleli i pamětníci z regionu, bude k vidění v ambitu Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Koná se pod záštitou statutárního náměstka hejtmana pro resort dopravy Jana Svitáka. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 4. května v 17 hodin, výstava potrvá do 29. října.

„Strojírenská výroba v České Lípě má dlouholetou tradici a vagony z tamní továrny znají po celém světě. Dodnes jde o impozantní průmyslový podnik, který dává práci více než tisícovce zaměstnanců. Z jeho hal se až tají industriální dech,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Jan Sviták.

Expozice nese název Příběh českolipské vagónky (1918–2023). V prvních dvou částech představuje stručný vývoj dopravy na Českolipsku od středověku až po současnost a také historii výroby železničních vagónů v České republice, která odstartovala ve 20. letech 19. století. Třetí, největší část je věnována historii závodu a produkci českolipské vagónky, která během své éry vyráběla kromě nákladních a osobních železničních vagonů také tramvaje, elektrické lokomotivy, autobusy nebo kabiny pro visutou lanovou dráhu. „V roce 2023 to bude právě 105 let od založení této významné českolipské firmy,“ připomněl kurátor výstavy Marek Hofman, etnograf vlastivědného muzea.

Českolipská vagónka je neodmyslitelně svázána se životem obyvatel v regionu. „V České Lípě a v okolí se najde stále mnoho pamětníků, jejichž rodiny byly profesně svázány s touto výrobou. Proto to není jen výstava zaměřená na technické parametry výroby, ale odráží také příběhy lidí z našeho města. Výstava proto obsahuje i krátký exkurz do bydlení a rekreace zaměstnanců a vlivu vagónky na kulturu a sport,“ vysvětlil ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Kromě panelů s texty a fotografiemi výstavu doprovází řada trojrozměrných exponátů a sbírkových předmětů. Část exponátů pochází z kolekce Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, ale většina vystavených exponátů v podobě modelů vagónů a vlaků, archiválií a doplňků je zapůjčena ze soukromých sbírek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky