Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantě se již kvapem blíží, začnou 15. května

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8011|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantě, které se konají třetí víkend v květnu 15.-17. května 2009, přinášejí spoustu radosti, ale pořadatelům i spoustu starostí. Velkou výhodou je, že tradiční slavnosti byly velmi dobře nastaveny skupinou nadšenců a především hlavním organizátorem Josefem Dřevínkem, který však bohužel před třemi lety zemřel. Noví organizátoři se snaží zachovat rámec slavností i jejich ráz. Vše má být dobové, co nejvíce nakloněné době Albrechta z Valdštejna.

Hlavní organizátor devátých novodobých slavností je Bc. Luděk Zelenka, který svůj tým řídí už druhý ročník slavností a využívá zkušeností z let 2003, 2005 a 2007. Spolu se starostou města Danem Ramzerem a tajemnicí  městského úřadu Ing. Veronikou Bubeníčkovou, kteří se jako zástupci pořádajícího města Frýdlant na organizaci velkou měrou podílejí, se snaží na nic nezapomenout a vše připravit se spokojenosti návštěvníků, vystupujících i organizátorů. A to jsou nějaké starosti! Vybíráme jen některé z nich.

 

vstupné

Je trošku vyšší než v minulých ročnících. Na sobotu nebo na neděli je to 80 Kč, na oba dny 120 Kč.  Platí jen děti nad 130 cm a dospělí. Naopak neplatí děti velké 130 cm a menší a také držitelé průkazky ZTP. Vstupenka platí na úplně všechna představení včetně toho večerního na zámku. Návštěvníci dostanou ke vstupence program na oba dny.

 

PARKOVÁNÍ

Je zajištěno několik parkovišť. Žádné však nebude hlídané. Placené bude jediné parkoviště, a to největší v Tovární ulici u bývalého Slezanu při příjezdu od Liberce.  Návštěvníci mohou ze směru od Raspenavy ještě parkovat na hasičském cvičišti pod zámkem, u obou marketů kousek od řeky a také u kina na nábřeží.

Trhovci a vystupující budou parkovat na centrálním parkovišti u pošty.

 

příjezd Valdštejna

Valdštejn s družinou a svými vojsky dorazí na náměstí před radnici v sobotním dopoledni. Noc před příjezdem stráví na zámku, diváci ho budou moci vidět u snídaně na zámeckém nádvoří, kde se také při cvičení předvede skupina pikenýrů. Potom se vydá za doprovodu  vojenských družin na náměstí, kde se potká s patronem slavností MUDr. Přemyslem Sobotkou, předsedou Senátu Parlamentu ČR, se starostou města Danem Ramzerem a dalšími významnými hosty slavností. Starosta předá Valdštejnovi klíč od města, který na dobu slavností symbolizuje vévodovu vládu nad městem. Tím jsou slavnosti oficiálně zahájeny.

 

PROGRAM PRO DĚTI

Úplná novinka. V sobotních a nedělních dopoledních hodinách bude na nádvoří radnice speciální program pro děti plný pohádek a veselých představení. Interaktivní program pro děti připravil také Dům dětí a mládeže v ulici Mládeže.

 

BITVA

Bude v sobotu i v neděli. Na zajištění bezpečnosti a pořádku jsou domluveni policisté i strážníci, ale hlavně hasiči ze všech spřátelených sborů dobrovolných hasičů. Velmi prosíme návštěvníky, aby jejich pokyny respektovali, aby se udržel volný příjezd k bojišti a diváci se nepletli pod kopyta dvanácti koňů, kteří se bitvy také zúčastní.

Novinkou v kompozici bitvy bude také ukázka krutého zacházení se zběhy, zvědy a zajatci a dekorování vojsk po jejím skončení.

 

 

 

PŘEDSTAVENÍ NA ZÁMKU

Je koncipováno jako pocta Valdštejnovi a začíná v sobotu ve 20 hodin. Pražské divadlo Sentiment du Fer vystoupí s hříčkou, kterou napsali přímo na objednávku vévody, hudební složku pocty zařídí skupina Holba s Plzně.

 

pochodňový průvod, ohňová show a ohňostroj na náměstí

Tady mají pořadatelé oprávněné starosti o bezpečnost návštěvníků, proto bylo s dobrovolnými hasiči domluveno rázné opatření. Jedinými otevřenými ohni budou pochodně vydávané kostýmovaným účastníkům průvodu, proto ostatní pochodně a  pochodničky budou divákům zhášeny nebo zabavovány. Prosíme tedy návštěvníky, aby svá svítidla s otevřeným ohněm raději nechali doma! Samozřejmě, že hasičská vozidla i příruční hasičské prostředky budou v pohotovosti.

Prosíme, aby v době slavností byla volná ulice Zámecká, tedy aby zde hlavně při pochodňovém průvodu neparkovala auta.

 

DOPROVODNÝ PROGRAM – SOBOTNÍ JÍZDA HISTORICKÝMI VLAKY

Spolek Frýdlantské okresní dráhy pořádá v sobotu 16. května 2009 jízdu zvláštních vlaků vedených historickými motorovými vozy ř. M240.0 zvaných „Singrovka“ v trase Tanvald – Smržovka – Jablonec n. N. - Liberec - Frýdlant – Bílý Potok pod Smrkem a zpět. Více na www.hermanicka.wz.cz

 

VÝZNAMNÍ HOSTÉ

Záštitu převzal Přemysl Sobotka, předseda Senátu Parlamentu ČR. Zúčastní se i poslanci PS PČR Tomáš Hasil a Zdeněk Mach. Pozvání přijala Ing. Lidie Vajnerová, statutární náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Přijedou i starostové valdštejnských a spřátelených měst Jičína, Chebu, Mnichova Hradiště, Heřmanic u Dvora Králové a Frýdlantu nad Ostravicí. Město navštíví i starostové polským měst Siekierczyna, Lubaně a Lwowku. Z Vojenského historického ústavu přijede ředitel plk. Mgr. Aleš Knížek.

Velmi významnými hosty jsou sponzoři slavností. Díky nim se podařilo zajistit více než třetinu potřebných financí.

 

Toto úterý starosta a tajemnice objeli s lahví červeného vína místní kostely a poprosili pány faráře a paní farářky, aby se pomodlili za pěkné počasí během třetího květnového víkendu..

PROGRAM VALDŠTEJNSKÝCH SLAVNOSTÍ 2009
Sobota 16.5.2009

NÁMĚSTÍ

  8:45                      verbování                                                           šermířské skupiny                                                             
  9:00                      začátek kulturního programu           moderátoři (uvítání)                                          
  9:10                      tanec                                                                    Sinister                                                                                
  9:25                      V šermířské škole                                               Rego                                                                    
  9:50                      tanec                                                                    Sinister                                                                                
10:15                      hudba                                                  Canora                                 
10:55                      moderátoři                                                          představení hostů slavností                                           
11:00                      příjezd a vítání vévody                     Valdštejn a jeho vojsko
11:45                      kejklíř                                                                   Vítek                                                                                    
12:10                      hudba                                                  Karmína
13:15                      divadlo                                                Divadlo bez střechy                                                          
13:55                      kejklíř                                                                   Vítek
14:30                      odjezd na bitvu                                  Valdštejn a jeho družina                                   

14:35                      hudba                                                  Canora
15:20                      divadlo                                                Divadlo bez střechy                                          
15:45                      tanec                                                                    Ambrosia
16:15                      hudba                                                  Karmína                                                               
17:15                      setkání s dětmi                                     Valdštejn a jeho družina      nádvoří Radnice
17:30                      střelba                                                                 Delitzcher Landsknechte                                  


VEČERNÍ PROGRAM

20:00                      pásmo Pocta Valdštejnovi                               Sentiment du Fer,Holba                     zámek    
21:15                      hudba                                                   Heřmánek                                             náměstí
22:00                      pochodňový průvod městem          všichni účinkující                                                              
22:30                      ohňová show, ohňostroj                  Ambrosia, Pyro&Art                          náměstí
21:00                      muzejní noc                                                        volný vstup po celou noc                radnice


PROGRAM MIMO NÁMĚSTÍ

 9:30                  snídaně s vévodou                              Valdštejn,Armatus                    nádvoří zámku

15:00                      historická bitva                                  všechny šermířské skupiny              motorest Daniela
  

                                                                        DĚTSKÝ PROGRAM

 9:30                       Aby to čert vzal                                 divadélko DAMU                               nádvoří Radnice
11:30                      divadlo                                                Teatro Fortissimo                                nádvoří Radnice
13:00                      Choboťáci, velrybáci ...                    Hafan studio                                       nádvoří Radnice
 9:00                       výtvarná dílna k Muzejní noci         Dům dětí a mládeže              ulice Mládeže

 

 

PROGRAM VALDŠTEJNSKÝCH SLAVNOSTÍ 2009
Neděle 17.5.2009

NÁMĚSTÍ

  9:00                      začátek kulturního programu                            moderátoři (uvítání)                                                          
  9:10                      střelba                                                                  Delitzcher Landsknechte                                  
  9:45                      tanec                                                                     Greensleeves                                                                      
10:15                      divadlo                                                 Teatro Fortissimo               
10:50                      hudba                                                                   Jagabab                                                               
11:35                      divadlo                                                 hosté z Jičína                                      
12:00                      tanec + hudba                                     Villanella, Al Fianco                                                          
12:35                      kejklíř                                                                   Sacramont
13:30                      odjezd na bitvu                                   Valdštejn a jeho družina                                   
13:35                      tanec                                                                    Greensleeves
14:15                      divadlo                                                 Sváťovo dividlo                                                
14:45                      hudba                                                                   Jagabab
15:15                      tanec + hudba                                     Villanella, Al Fianco                                                          
15:35                      kejklíř                                                                   Sacramont                           
16:00                      hudba                                                                   Chodská vlna                                                                     
16:30                      nástup jednotek                                  Valdštejn a jeho družina
                                                                                                              Delitzcher Landsknechte

17:00                      odjezd Valdštejna                                               Valdštejn a jeho družina                                   
17:10                      hudební pocta Valdštejnovi                             Swingtet
18:15                      konec VS 2009                                                                                                                                                  

PROGRAM MIMO NÁMĚSTÍ

 9:00                       zahájení šachového turnaje                              registrovaní a příchozí                       ZŠ Purkyňova     
10:00                      slavnostní mše                                                    Valdštejn a jeho družina     kostel sv. Kříže
11:00                      návštěva šachového turnaje                            Valdštejn a jeho družina     ZŠ Purkyňova     
14:00                      bitva                                                                     všechny šermířské skupiny              motorest Daniela
16:00                      setkání s dětmi                                    Valdštejn a jeho družina     nádvoří Radnice

 

DĚTSKÝ PROGRAM

 9:30                       Improvizované pohádky                    Marek Sýkora                                     nádvoří Radnice
10:45                      loutkové divadlo                                 Sváťovo dividlo                 nádvoří Radnice
12:00                      Čarodějnice ze skříně                                      Marek Sýkora                                         nádvoří Radnice
 9:00                       výtvarná dílna                                    Dům dětí a mládeže               ulice Mládeže

ZMĚNA PROGRAMU VYHRAZENA

 

 

 

Frýdlant 06/05/09

Mgr. Alena Švejdová, vedoucí OKU a tisková mluvčí VS 2009, 482 464 066, 728 406 154

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky