Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vánoční výrobky z chráněných dílen už dělají radost novým majitelům

26. 11. 2015

Stovky návštěvníků si opět nenechaly ve středu ujít tradiční Vánoční prodejní trhy v budově Libereckého kraje. Zájemci si na nich mohli koupit výrobky z chráněných dílen, které vytvořili klienti organizací sociálních služeb v Libereckém kraji. Jako každý rok se po originálních rukodělných výrobcích doslova zaprášilo.

„O vánoční trhy je každoročně velký zájem nejenom ze strany návštěvníků, ale i samotných organizací. Také letos se na všechny zájemce nedostalo. Ale opět byly trhy krásné,“ uvedla Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro resort sociálních věcí, který celou akci zorganizoval.

Na stáncích vybírali nakupující z velmi různorodé nabídky. Seniorky z domovů důchodců například přichystaly na trhy pletené věci, čepice nebo rukavice, pestře vyšívané ubrusy nebo utěrky, drobnosti z keramiky a další. Z chráněných dílen různých organizací pro handicapované se objevily na stáncích především různé výrobky s vánoční tematikou, svícny, ozdoby, ručně vyráběné svíčky, vánoční věnce nebo dekorace do oken i na police. Výrobky nabízeli i lidé bez domova, kteří například vyrobili keramické zápichy do bylinkových květináčů nebo ručně vytvořené diáře. 

„Pokaždé obdivuji zručnost klientů zařízení a pokaždé si také odnesu vánoční dekorace i drobné dárky pro přátele. Často tady načerpám i inspiraci pro domácí výrobu,“ popsala své dojmy jedna z pravidelných návštěvnic.

Peníze, které organizace utržily za prodané výrobky, využijí na nákup nových materiálů pro výrobu dalších rukodělných výrobků.

 

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215