Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ve Frýdlantu se konala Zemědělská olympiáda žáků středních škol

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 04. 2018 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant uspořádala ve dnech 18.–19.4. 2018 již třináctý ročník Zemědělské olympiády žáků středních škol. Akce proběhla na základě spolupráce mezi Libereckým krajem, Regionální agrární radou a Okresní agrární komorou. Olympiádu podpořily firmy a osoby z Frýdlantska a okolí. Zemědělské klání zahájil radní Libereckého kraje Jiří Löffelmann.

„Podobné soutěže zvyšují prestiž zemědělského školství, což je potřeba. Akce tohoto významu Liberecký kraj velmi podporuje. Olympiáda ve Frýdlantu si vybudovala za třináct let svou tradici a jako každý rok, tak i letos se nesla v přátelské atmosféře. Navíc přálo krásné počasí,“  uvedl Jiří Löffelmann, radní Libereckého kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Soutěže se zúčastnilo celkem třicet žáků, z toho tři dívky. Olympiáda prověřila u účastníků nejen teoretické znalosti, ale zejména praktické dovednosti. Kromě písemného testu žáci zkusili řídit kolový traktor s přívěsem, pracovat s manipulátorem, poznávat plodiny, plemena zvířat a typy materiálů. Mezi další disciplíny, které prověřily odvahu a připravenost soutěžících, patřila například výměna pneumatiky, vykování skoby či tzv. sedlácký víceboj. V něm účastníci museli dokázat zručnost v dojení, převozu pytlů kolečkem či odhadnout hmotnost různých věcí bez jakýchkoliv pomůcek.     

Olympiáda proběhla bez komplikací i přesto, že se soutěžící museli vypořádat s omezeními, která si vyžádala stavba Centra odborného vzdělávání ve frýdlantské škole. Při plnění disciplín se setkali žáci, kteří se připravují na budoucí povolání v oblasti zemědělství. Své zkušenosti si vzájemně vyměňovali i pedagogové z různých míst České republiky. Během olympiády probíhal také doprovodný program. Ve čtvrtek mohli návštěvníci zhlédnout výstavu domácích zvířat, která vzbudila velký zájem zejména u dětí z mateřských a základních škol.

Zemědělské olympiády se zúčastnily tyto školy:

SOŠ Frýdek-Místek, ČZA

SŠ Humpolec (pracoviště Humpolec a Světlá nad Sázavou)

Gymnázium a SOŠ Podbořany

SOŠ a SOU Horky nad Jizerou a SPŠ a SOU Pelhřimov

Výsledky družstev:                          Výsledky jednotlivců:

1. SOŠ Frýdek-Místek                       1. Daniel Přibyla, SOŠ Frýdek-Místek

2. SŠHL Frýdlant „A“                       2. Lukáš Baloga, SŠHL Frýdlant

3. SŠHL Frýdlant „B“                       3. Ondřej Krhut, SOŠ Frýdek-Místek

Vítězové obdrželi hodnotné ceny od sponzorů Farma Zeman, ZOD Brniště, FKP Frýdlant a dalších.

 

Tisková zpráva: Mgr. Milan Drechsler, předseda organizačního výboru. Fotografie: Jaroslav Appeltauer

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky