Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ve Stráži pod Ralskem se jednalo o justici

Futerová Linda

  • 22. 03. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:2640|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan se včera sešel s ministrem a předsedou Legislativní rady vlády Jaroslavem Burešem a 1. náměstkem ministra spravedlnosti Vladimírem Králem v Justiční Akademii ČR ve Stráži pod Ralskem. Toto setkání mělo na programu dva body jednání, a to budoucnost justiční akademie ve Stráži pod Ralskem a zefektivnění justice v Libereckém kraji. Jednání se také účastnil předseda Sdružení obcí Libereckého kraje Milan Hejduk a ředitel akademie Jan Pachman. Právě ředitel Pachman seznámil přítomné s činností justiční akademie, která zajišťuje výchovu a vzdělávání pracovníků v resortu ministerstva spravedlnosti.

S panem Burešem jsme se shodli na nutnosti zachování této moderní akademie ve Stráži pod Ralskem, kterou ročně projdou tisíce soudců, státních zástupců a dalších osob působících v resortu justice a podpořili jsme záměry na její další rozvoj“, řekl hejtman Petr Skokan.

 

S 1. náměstkem ministra spravedlnosti Vladimírem Králem hejtman Petr Skokan jednal o možnostech a podmínkách vzniku plnohodnotného krajského soudu v Liberci a předal mu materiál „Cesta k zefektivnění justice v Libereckém kraji“, který shrnuje argumenty na podporu vzniku samostatného krajského soudu. Markantní situace nastává v okrese Semily. Například k projednání žaloby obyvatele tohoto okresu, ve věci důchodového pojištění a zabezpečení, je příslušný Krajský soud v Hradci Králové. Naopak žalobu, proti rozhodnutí ve stavebním řízení, projedná Krajský soud v Ústí nad Labem.

 Zřízení samostatných krajských soudů v krajích povede ke zpřehlednění struktury soudních orgánů, přiblížení výkonu soudní moci lidem a ve svém důsledku k zajištění efektivnější ochrany práv občanů. Doufám, že vláda projeví o uvedené nedostatky zájem v nejbližší době a předloží patřičný návrh zákona poslanecké sněmovně“, dodal hejtman Skokan.

Vznik plnohodnotného krajského soudu v Liberci rovněž podpořil předseda Sdružení obcí Libereckého kraje Milan Hejduk, který také poukázal na důležitost samostatného okresu Turnov. Liberecký kraj již v minulosti připomínkoval návrh zákona o územně správním členění státu, kde na základě usnesení Zastupitelstva města Turnova a názoru přilehlých obcí navrhl doplnění paragrafu o nově vytvořený správní okres Turnov.

Vytvoření správního okresu Turnov by podle mého názoru řešilo výjimečnost zdejší spádové oblasti“,  uzavřel hejtman Skokan.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky