Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Veletrh EDUCA nabídne pomoc při výběru školy i pracovní uplatnění

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 10. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5749|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

VELETRH VZDĚLÁVÁNÍ – Od čtvrtka 1. do soboty 3. listopadu 2007 se liberecká Tipsport Arena otevře zájemcům o vzdělání či o pracovní uplatnění. Tradičně se totiž žákům končícím základní školu blíží okamžik volby školy střední, naopak nejen budoucí absolventi středních škol se pomalu budou rozhlížet po volných pracovních místech. Příležitost jim nabídne největší krajský veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA 2007. Bude otevřen ve čtvrtek a pátek od 9:00 do 18:00 hodin, v sobotu pak od 9:00 do 16:00 hodin. Vstup je umožněn zdarma.

 

Prezentovat se na něm budou zaměstnavatelé našeho regionu, střední, vyšší odborné a vysoké školy, ale také vzdělávací instituce zaměřené na dospělé. Vybrat si tak budou moci nejen žáci školou povinní, ale i ti, kteří již školní lavice dávno opustili. A bude to výběr rozmanitý – volná pracovní místa, otevírané obory škol v příštím školním roce, kurzy a semináře pro dospělé, poradenství pro žáky, absolventy, nezaměstnané i pracující. Vystavovatelů z řad škol a dalších vzdělávacích institucí je na pět desítek, v případě zaměstnavatelů jich bude mít své zastoupení okolo třiceti.

 

Veletrh se stane vstupní akcí Týdnů vzdělávání dospělých v Libereckém kraji, jež pořádá Rada pro rozvoj lidských zdrojů Libereckého kraje. Nad touto akcí, která bude probíhat do 16. listopadu 2007, převzal záštitu MUDr. Přemysl Sobotka, předseda Senátu Parlamentu České republiky. Tyto týdny seznámí širokou veřejnost s možnostmi, které nabízejí vzdělávací instituce pro osobní i profesní růst dospělých. Kampaň na podporu vzdělávání dospělých nabídne na sto aktivit, které ukáží možnosti pro osobní i profesní růst dospělých - od svařování přes cukrářské modelování po psychologii a cizí jazyky. Podrobný program je možno získat na stránkách Úřadu práce v Liberci.

 

Slavnostní zahájení veletrhu a současně Týdnů vzdělávání dospělých proběhne 1. listopadu 2007 v 10:00 hodin na pódiu Tipsport Areny Liberec za účasti představitelů Libereckého kraje, Statutárního města Liberec, Úřadu práce v Liberci a Rady pro rozvoj lidských zdrojů Libereckého kraje.

 

Na veletrhu nebudete moci navštívit pouze expozice jednotlivých vystavovatelů, ale neodmyslitelně k němu patří i doprovodný program – jednak praktické ukázky z profesní přípravy žáků, jednak program určený odborné veřejnosti. Zejména odborné školy využijí pódia i přilehlých venkovních prostor k praktickým ukázkám – chybět nebudou módní přehlídky budoucích oděvních návrhářů, taneční vystoupení, ale i ukázky práce se dřevem žáků Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, výroby skleněných figurek nad kahanem žáky Střední školy řemesel a služeb Jablonec nad Nisou či uměleckého kování vyučovaného na Střední uměleckoprůmyslové škole a Vyšší odborné škole Turnov.

 

V rámci odborného programu se ve čtvrtek dopoledne představí Národní agentura pro evropské vzdělávací programy, jež má na starosti mezinárodní možnosti spolupráce škol a dalších vzdělávacích organizací známé pod názvy Leonardo da Vinci a Comenius, či Fond na podporu spolupráce škol, do nějž prostřednictvím Finančního mechanismu EHP/Norsko přispívá Island, Lichtenštejnsko a Norsko.

 

Konference o uznávání a ověřování výsledků dalšího vzdělávání

Pod hlavičkou již zmíněných Týdnů vzdělávání dospělých se ve čtvrtek od 13:00 hodin uskuteční odborná konference určená zejména zaměstnavatelům, personalistům a vzdělávacím institucím. Od srpna tohoto roku je účinný zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání a v České republice se tak občanům otevřela nová možnost prokazování a uznávání kvalifikace. Již se nutně nemusí jednat o výsledek tradičního vzdělávání založeného na docházce do školy, ale o prokázání dovedností a znalostí získaných například v zaměstnání. Na konferenci vystoupí představitelé Národního ústavu odborného vzdělávání, Hospodářské komory České republiky, Centra vzdělanosti Libereckého kraje a další, přičemž hlavní pozornost bude věnována fungování tohoto systému v praxi a perspektivám rozvoje dalšího vzdělávání.

 

Vzniká dlouhodobý záměr rozvoje vzdělávání

V současné době resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje připravuje nový Dlouhodobý záměr rozvoje vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy. Ten by měl určovat, kam se v letech 2008 a 2009 bude ubírat vzdělávání v kraji – od mateřských přes základní po střední a vyšší odborné školy. A témat, která by měl vytyčit či zohlednit, je skutečně mnoho: demografický vývoj, měnící se společnost i trh práce, probíhající kurikulární reforma, ale i podpora zdravého životního stylu, přeshraniční spolupráce či metody hodnocení kvality škol a školských zařízení. Hlavní teze tohoto dokumentu budou představeny pedagogické, ale i široké veřejnosti na prezentaci v pátek 2. listopadu od 10:00 hodin. Záměr bude k diskusi zpřístupněn také na stránkách skolstvi.kraj-lbc.cz.

 

Žáci se s nabídkou středních škol mohou seznámit nejen v Liberci

V dalších týdnech se uskuteční podobné akce regionálního rozsahu. Tradiční Burza středních škol v Turnově se návštěvníkům otevře v pátek 9. listopadu na Integrované střední škole Turnov v Alešově ulici. Ve dnech 14. – 15. listopadu pak proběhne na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Česká Lípa v ulici 28. října již jedenáctý ročník Burzy škol v České Lípě.

 

Veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA 2007

1. - 3. 11. 2007, Tipsport Arena Liberec

 

Navrhovaný program slavnostního zahájení:

 

10:00               Slavnostní zahájení veletrhu

                        pódium Tipsport Areny Liberec                      

                        úvodní slovo

                        MUDr. Přemysl Sobotka, předseda Senátu Parlamentu České republiky

                        RNDr. Petr Nečas, ministr práce a sociálních věcí

                        Mgr. Petr Doležal, náměstek hejtmana Libereckého kraje

                        Ing. Jaroslav Mejstřík, jednatel Stadion spol. s r.o.

 

                        kulturní vystoupení

 

10:30               Vyhlášení výsledků soutěže O nejlepší program vzdělávání dospělých

                        v rámci Týdnů vzdělávání dospělých v Libereckém kraji

                        pódium Tipsport Areny Liberec

 

10:45               prohlídka veletrhu

 

11:30               společný oběd

 

                        jednání na Úřadu práce v Liberci

                        RNDr. Petr Nečas, ministr práce a sociálních věcí

                        Mgr. Kateřina Sadílková, ředitelka Úřadu práce v Liberci

 

13:00               zahájení konference Uznávání a ověřování výsledků dalšího vzdělávání

                        V.I.P. část restaurace Pizza Coloseum

 

 

Konference

UZNÁVÁNÍ A OVĚŘOVÁNÍ VÝSLEDKŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

v rámci

Týdnů vzdělávání dospělých v Libereckém kraji a veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA

 

1. listopadu 2007, 13:00 – 17:00 hodin

Tipsport Arena Liberec, Jeronýmova ul. – Pizza Coloseum

 

V souvislosti s účinností zákona č. 179/2006 Sb., zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání, se v České republice otevřela občanům, zaměstnavatelům a vzdělávacím institucím nová možnost prokazování a uznávání kvalifikace, jež nemusí být nutně získána prostřednictvím klasického vzdělávání. Tomuto legislativnímu rámci, jeho uplatňování v praxi a perspektivám rozvoje dalšího vzdělávání je věnována konference Uznávání a ověřování výsledků dalšího vzdělávání.

 

PROGRAM

 

13:00   Úvodní slovo

            RNDr. Petr Nečas, ministr práce a sociálních věcí   

            Mgr. Petr Doležal, náměstek hejtmana Libereckého kraje

 

13:10   Hlavní teze zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání

 

13:30   Národní soustava kvalifikací

            Ing. Jiří Strádal, hlavní manažer projektu Národní soustava kvalifikací

 

13:50   Institut trhu práce

            PhDr. Miloslav Tauber, Hospodářská komora České republiky

 

14:10   Evropský rozměr uznávání a ověřování výsledků dalšího vzdělávání

            RNDr. Libor Berný, Národní ústav odborného vzdělávání

 

14:30   přestávka

 

14:50   Uznávání výsledků dalšího vzdělávání pohledem zaměstnavatele

            Ing. Stanislav Linda, personální ředitel, Elitronic s. r. o.

 

15:10   Zkušenosti z pilotního ověřování

            Mgr. Vladimír Ort, Národní ústav odborného vzdělávání

 

15:20   Získávání kvalifikace v systému celoživotního vzdělávání se zohledněním potřeb    regionální ekonomiky prostřednictvím přeshraniční spolupráce na poli vzdělávání

            Gunther Spahn, vedoucí Vzdělávacího centra Obchodní a průmyslové komory Drážďany

 

15:40   Síť dalšího vzdělávání v Libereckém kraji

            RNDr. Jiří Čeřovský, ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje

 

16:00   Možnosti financování dalšího vzdělávání prostřednictvím strukturálních fondů EU

            Ing. Jiřina Princová, Krajský úřad Libereckého kraje

 

16:20   diskuse

vstupní témata diskuse:

Řeší národní soustava kvalifikací potřeby zaměstnavatelů na kvalifikované pracovníky?

Nesměřujeme v odborném vzdělávání od systematické přípravy ke sbírání certifikátů?

Jsou střední školy připraveny naplnit očekávání zaměstnavatelů v dalším vzdělávání?

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky