Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Velikonoční akce v Libereckém kraji aneb Pomlázka se čepejří

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 04. 2012 14:37
  • Rozvoj

Sdílet článek

  

Na mnoha místech našeho regionu se v těchto dnech konají velikonoční akce - jarmarky, trhy a slavnosti pro malé i velké.

„Vyberte si z naší nabídky a přijďte nasát jarní a velikonoční atmosféru,“ zve náměstkyně hejtmana LK pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Lidie Vajnerová (SOS).

 

Výstava Veselé Velikonoce

Do 22. dubna se v Krkonošském muzeu Správy KRNAP v Jilemnici koná výstava Veselé Velikonoce. V expozici nabízíme pohled do venkovského krkonošského obydlí, do bohaté měšťanské domácnosti a samozřejmě do prostředí církevního. Prostřednictvím stovek exponátů se dozvíte mnohé o podstatě Velikonoc, jejich historii a slavení, zjistíte, co je paškál, co pašije, obdivovat můžete krásnou křestní soupravu pro kojence. Nahlédnete do velikonočního jídelníčku a uvidíte spoustu kraslic – malovaných, zdobených sítinou, slámou, voskem, textilem atd. Návštěvníka zaujmou jistě i precizně zdobené kraslice perníkové

www.krnap.cz

 

Velikonoční dílna v Eurocentru Jablonec nad Nisou

Až do 6. dubna se mohou turisté, ale i místní zúčastnit velikonoční dílny v Eurocentru v Jablonci nad Nisou. Pro děti a jejich rodiče jsou připraveny tvořivé dílničky s velikonoční tématikou: zdobení vyfouklých vajíček voskem pomocí špendlíkové hlavičky, výroba tzv. madeirových vajec či ozdob z papíru a přírodních materiálů. Děti jistě ocení přítomnost domácích zvířat, která k těmto svátkům jara patří. Součástí dílny bude i pletení pomlázek. Vstup je zdarma.

www.eurocentrumjablonec.cz

 

Velikonoce na bílo

Tradiční jarní víkendová tvořivá dílna s velikonoční tématikou proběhne v Oblastní galerii Liberec na Bílou sobotu, tedy 7. dubna od 10 do 13 hodin. Dílna bude otevřena pro všechny tvořivé rodiče s dětmi. Vyrábět se budou velikonoční a jarní ozdoby všeho druhu. Právě o Bílé sobotě se dříve připravovaly obřadní i sváteční pokrmy, pekly se mazance i velikonoční beránci, pletly se pomlázky a zdobila se vajíčka. Dozvíte se něco o tradičních sobotních zvycích a vyrobíte si velikonoční pomlázky, ozdobíme velikonoční vejce, vytiskneme na grafickém lisu velikonoční obrázky, vytvoříme velikonoční a jarní ozdoby všeho druhu. V případě hezkého počasí se bude tvořit na nádvoří oblastní galerie. Po zaplacení vstupu do galerie je dílna pro návštěvníky přístupná volně

www.ogl.cz

 

Vajíčkovník v Dolní Řasnici

Již 9. ročník tradiční lidové slavnosti, která obnovila zvyk starý tisíce let. Po poledni se můžete těšit na průvod masek obcí z prostoru u nádraží v Dolní Řasnici ke statku Český svět. Věšení vajíček a kulturní program potrvá až do 18.00 hodin. Vše se koná v sobotu 7.dubna.

www.ceskysvet.info

 

Veselé hradní Velikonoce

Hradní Velikonoce nad hradě Rotštejn v Klokočských skalách, ve dnech 7. – 8. dubna. Pro děti jsou připraveny výtvarné dílny, výstavy a veselá šermířská pohádka O tom zapomenutém čarování květné neděle.

www.hradrotstejn.info

 

Pašijové hry na vodním hradě Lipý

Tradiční velikonoční oslavy se budou konat také na vodním hradě Lipý, a to 7. dubna. Návštěvníci se mohou těšit na řemeslný jarmark, výtvarné dílny a bohatý doprovodný program. Celá akce pak vyvrcholí tradičními Pašijovými hrami v podání českolipského ochotnického spolku. 

www.lipy.cz

Velikonoční trhy

Velikonoční trhy a jarmarky se konají také ve Frýdlantě (7.dubna), na nám. Dr. E. Beneše v Liberci (1. – 7. dubna), na Mírovém náměstí v Jablonci nad Nisou (4. - 6. dubna).

www.mesto-frydlant.cz

www.liberec.cz

www.jablonec.com

 

Velikonoce na Dlaskově statku

Zvláštní velikonoční akci připravili pro své návštěvníky také na Dlaskově statku. Tradiční velikonoční obyčeje připomene akce s názvem To vajíčko malovaný je od srdce darovaný, která se koná 7. dubna.

www.muzeum-turnov.cz

 

Velikonoce jinak

Velikonoční svátky jinak připravuje iQpark v Liberci se svoji velikonoční science show ve dnech 5. – 9 dubna. Vědci iQparku se inspirovali velikonočními tradicemi a předvádějí opravdu neuvěřitelné experimenty. Které kutálející se vajíčko dorazí do cíle první? Uvařené nebo syrové? Je možné dostat uvařené a oloupané vajíčko do láhve od kečupu? Co udělá vajíčko v mikrovlnné troubě?

Chata Pláně pod Ještědem, kterápro své hosty připravila o velikonočním víkendu 7. – 9.dubna tradiční zabíječku se spoustou laskomin. 

www.iqpark.cz

www.chataplane.cz

 

Netradiční velikonoční prohlídky hradů a zámků

Na příznivce hradů a zámků čekají netradiční velikonoční prohlídky zámku Lemberk (mimořádné zpřístupnění hradní věže), které se pořádají od 7. – 9. dubna a velikonoční pohádka Červená Karkulka turnovského loutkářského souboru na Velikonoční neděli 8. dubna na hradě Valdštejn. Hrad Grabštejn přichystal velikonoční pobožnost v kapli sv. Barbory na sobotu 7.4.2012. Hrad a zámek Staré Hrady nabízí o velikonočním víkendu Pohádkové Velikonoce. Můžete ochutnat sváteční lektvary, utrejchy a dobroty našich čarodějnic a princezen. Zábava, soutěže, hry a překvapení jsou připraveny jak pro děti tak i dospělé

www.zamek-lemberk.cz

www.hrad-valdstejn.cz

www.hrad-grabstejn.cz

www.starehrady.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky