Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Velvyslanec si přeje snížit počet ilegálně pracujících Ukrajinců

Mgr. Matoušová Barbora

  • 31. 01. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6069|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan přivítal 30.ledna v krajském sídle ukrajinského velvyslance J. E. Ivana Dmitrijeviče Kulebu a vedoucího obchodně-ekonomické mise Ukrajiny v ČR Mykolu Sokolova. Setkání byli rovněž přítomni primátor města Liberec Jiří Kittner, starostka města Česká Lípa Hana Moudrá, předseda představenstva Krajské hospodářské komory Liberec Jaroslav Kopta a Zdeněk Ouško ze Společnosti přátel Podkarpatské Rusi.

 

Petr Skokan nejprve hostům představil prostřednictvím power pointové prezentace Liberecký kraj. Ivan Dmitrijevič Kuleba a Mykola Sokolov se seznámili s polohou kraje, jeho působností, financováním, projekty, zahraničními partnery či rozložením obyvatelstva. „Na každou návštěvu se samozřejmě dopředu připravuji, takže určité povědomí o Libereckém kraji jsem již měl. Dosud jsem projel prakticky všechny kraje České republiky s výjimkou Libereckého,  a nyní, když jsem tento kraj poznal více zblízka, je mi líto, že přišel na řadu až teď. Ale stále máme dost času na společné projekty,“ prozradil velvyslanec.

 

Po hejtmanovi se slova ujal také primátor Jiří Kittner, který připomněl libereckou historii i současnost. Starostka České Lípy Hana Moudrá vyzdvihla dosavadní česko-ukrajinské vztahy v rámci města. „Velmi si cením spolupráce naší obchodní akademie s Kyjevskou univerzitou, na které se vyučuje slavistika. Další družbu pak máme s Užhorodem.“

 

Právě družba a spolupráce je podle velvyslance Kuleby podstatou jeho práce. „Více než 50 % velvyslanectví spočívá v navazování obchodní spolupráce a spolupráce vůbec. Přes deset ukrajinských regionů udržuje vztahy s českými oblastmi. Rádi bychom proto i Libereckému kraji doporučili některé naše regiony, s nimiž by se dala navázat aktivní spolupráce.“

 

Petr Skokan a Ivan Dmitrijevič Kuleba se shodli na tom, že mezi Českou republikou a Ukrajinou je silná obchodní spolupráce. „Naši podnikatelé investují na Ukrajině, a naopak ukrajinští občané jezdí pracovat k nám. V České republice se některé profese bez ukrajinských sil neobejdou,“ vysvětlil hejtman. Trvalým problémem jsou ovšem ilegální pracovníci, ale i tato skutečnost ztrácí podle velvyslance ostré hrany: „Dříve bylo v Česku kolem 10 tisíc legálně pracujících Ukrajinců, obrovský zbytek zde pobýval nelegálně. S prezidentem Klausem a dalšími jsme se hodně snažili tento problém řešit. Myslím, že jsme udělali velký pokrok, protože v současnosti v České republice pracuje kolem 200 tisíc Ukrajinců, z toho 60 tisíc legálně. Samozřejmě nás čeká ještě dlouhá cesta, ale každý úspěch nás těší.“ Z tohoto důvodu chce ukrajinská ambasáda požádat jednotlivé kraje, aby jí umožnily jednou či dvakrát za měsíc vyřizovat konzulární záležitosti v krajských městech. Ukrajinci by tak nemuseli dojíždět do Prahy, všechny doklady by si vyřešili v rámci regionu.

 

Po společném obědě s hejtmanem zavítali Ivan Dmitrijevič Kuleba a Mykola Sokolov do firmy Elmarco, která se zabývá výrobou a vývojem nanovláken. I tam hovořili s generálním ředitelem Ladislavem Marešem o případné spolupráci. Také Ukrajina totiž zvažuje budoucí možnou investici do oblasti výroby nanovláken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky