Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Venušina sluj v Českém ráji se změnila na Adamovo lože

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 24. 01. 2023 13:02
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Adamovo lože. Tak se jmenuje zajímavý, uměle vytvořený skalní útvar, který se nalézá u Hrubé Skály v severovýchodní části Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Odkud vzešlo toto pojmenování? Skalní dutina v soutěsce u cesty na Mariánskou vyhlídku připomíná postel.

„Zasněžený Český ráj je zklidněný a jinak krásný, než na jaře či v létě. Hrubá Skála je cílem turistů po celý rok a malá procházka z tohoto známého místa ke skalní dutině může být pro mnohé návštěvníky objevná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Adamovo lože nechal pod názvem Venušina sluj vybudovat František Adam, bratr posledního valdštejnského majitele panství Hrubá Skála, a to na památku tří Adamů – prvního člověka, Adama z Valdštejna, a nakonec i samotného Františka Adama.

Skalní útvar se nachází asi 300 metrů od zámku Hrubá Skála a vede k němu odbočka z červeně značené turistické trasy na modrou stezku na rozcestí U Adamova lože. Přijet se dá autem, ale dostanou se sem snadno i ti, kteří vlastní dopravu nemají: do Hrubé Skály totiž jezdí vlak.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky