Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vesnice roku 2022 Libereckého kraje zná vítěze. Je jím Poniklá

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 06. 06. 2022 16:04
  • Rozvoj

Sdílet článek

Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2022 v Libereckém kraji se stala obec Poniklá na Semilsku. Hodnotitelská komise ocenila zejména její komplexní přístup k rozvoji obce, vzdělávání, práci s mládeží a společenskému životu se zřetelem na místní školu a spolky i zachování krkonošských tradic, ze kterých vyniká tvorba perličkových ozdob, jež je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

V obci je patrná velká míra sounáležitosti a zájmu o společenské dění. Poniklá je též aktivním členem Místní akční skupiny Přijďte pobejt! a Dobrovolného svazku obcí Jilemnicko.

„V Libereckém kraji se do letošního, šestadvacátého ročníku soutěže přihlásilo 12 obcí. O titul Vesnice roku 2022 se jich utkalo sedm z Liberecka, jedna z Jablonecka, dvě ze Semilska a dvě z Českolipska. Přihlášené obce komise hodnotila v řadě oblastí. Byly jimi koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce,“ řekl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pověřený řízením hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Desetičlenná komise hodnotitelů navštívila všechny přihlášené vesnice. Každá obec měla na svou prezentaci maximálně 2 hodiny. Komise hodnotila způsob prezentace obce, body mohli soutěžící nasbírat i s pomocí materiálů, které obce předložily společně s přihláškou do soutěže.

Obec Poniklá za vítězství v krajském kole obdrží vedle Zlaté stuhy a postupu do republikového finále také finanční ocenění ve výši milion korun z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky. Liberecký kraj umožní vítězi krajského kola čerpat dotaci z Programu obnovy venkova ve výši půl milionu korun. Slavnostní předání cen se uskuteční 18. srpna přímo ve vítězné obci. Na přelomu srpna a září Poniklou navštíví celostátní komise soutěže, která ze třinácti finalistů vybere letošního vítěze v rámci České republiky. Vítěz, nositel titulu Vesnice roku 2022, bude vyhlášen 17. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. 

Stuhy, které jsou dalšími oceněními v rámci soutěže, putují do obcí na Liberecku. Modrou stuhu za společenský život získala obec Višňová, Bílou stuhu za činnost mládeže získala obec Všelibice. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získala obec Svijany.

V krajském kole soutěže Vesnice roku Liberecký kraj každoročně uděluje další tituly – Ocenění za rozvoj venkova, Skokan roku a Zvláštní ocenění komise, spojené s možností dotace z Programu obnovy a rozvoje venkova, V letošním roce rozdělí Liberecký kraj za získaná ocenění celkem 500 tisíc korun. Obce, které získaly Diplom za moderní knihovnické a informační služby a Diplom za vzorné vedení obecní kroniky Liberecký kraj obdaruje šeky ve výši 20 tisíc korun.

 

Umístění účastníků krajského kola soutěže Vesnice roku 2022 v Libereckém kraji

Zlatá stuha – krajský vítěz
Obec: Poniklá (okres Semily)

Modrá stuha – za společenský život
Obec: Višňová (okres Liberec)

Bílá stuha – za činnost mládeže
Obec: Všelibice (okres Liberec)

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí
Obec: Svijany (Okres Liberec)

Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu
Neudělena

Skokan roku
Obec: Stráž pod Ralskem (okres Česká Lípa)

Ocenění za rozvoj venkova
Obec: Bílý Kostel nad Nisou (okres Liberec)

Zvláštní ocenění komise – Za péči o vodu v krajině
Obec: Heřmanice (Okres Liberec)

Cena naděje pro živý venkov - ocenění za nadmístní spolkový život a občanskou společnost
Obec: Zahrádky (okres Česká Lípa)

Cena za kvalitní květinovou výzdobu v obci (Fulínova cena)
Obec: Mníšek (okres Liberec)

Diplom za moderní knihovnické a informační služby
Obec: Višňová (okres Liberec)

Diplom za vzorné vedení obecní kroniky
Obec: Roprachtice (okres Semily)

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova:

Kategorie A
Obec: nebyla udělena

Kategorie B
nebyla udělena

Kategorie C
Obec: Mníšek – Mateřská škola

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky