Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vesnicí roku Libereckého kraje se stala Malá Skála

26. 08. 2005
[id:3084|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Letos se konal již 11. ročník soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova, který organizují Spolek pro obnovu venkova, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz měst a obcí ČR. Liberecký kraj se i v letošním roce zhostil milé povinnosti a stal se spolupracujícím úřadem na organizaci soutěže. Hodnotící komise navštívila všech třináct přihlášených obcí a hodnotila uskutečňování vlastního Programu obnovy vesnice v okruzích, jako je např. společenský život, aktivita občanů, péče  o stavební fond a vzhled vesnice. Také se zaměřila na péči o veřejná prostranství a zeleň v obci či její koncepční dokumenty. Nejlépe si ve všech „disciplínách“ letos vedla obec Malá Skála, a tak dnes převzal starosta obce Jiří  Nejedlo z rukou hejtmana Petra Skokana a jeho náměstka Radima Ziky vítězné ocenění.

Liberecký kraj má zájem zviditelnit venkovský prostor, a proto se snaží každoročně finančně ohodnotit ze svého rozpočtu  obce, které se snaží vytvořit podmínky k podnícení a k podpoře obyvatel venkova a vlastními silami se snaží o harmonický rozvoj venkovských obcí. Proto je i v letošním roce uděleno „ocenění za rozvoj venkova“ a ocenění „skokan roku“, řekl Radim Zika.

„Ocenění za rozvoj venkova“ obdržela obec Kravaře, ocenění „skokan roku“ získala obec Heřmanice.

Komise udělila modrou stuhu za společenský život obci Osečná, bílou za práci s mládeží obci Radimovice a zelenou  za péči o zeleň a životní prostředí obci Prysk.

Pohár vítěze krajského kola Vesnice roku 2005 v Programu obnovy venkova náleží tedy obci Malá Skála, která získá z ministerstva pro místní rozvoj do svého rozpočtu půl miliónu korun. Pomyslné žezlo vítěze krajského kola putuje z Mírové pod Kozákovem.

Na slavnostním vyhlášení výsledků, které se konalo dne 26.8.2005 v sokolovně na Malé Skále se také křtila publikace Vesnice roku v Programu obnovy venkova, kterou vydal resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky. „Publikace mapuje desetiletou historii soutěže. V první části jsou uvedeny vítězné obce regionálního, později krajského kola. Druhá část publikace už představuje letošní soutěžící,“ uzavřel Zika.


 

Futerová Linda
linda.futerova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 724 030 320