Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vestibul krajského úřadu hostí výstavu šperků ze Severočeského muzea v Liberci

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 04. 2019 00:00

Sdílet článek

Severočeské muzeum v Liberci prochází více než rok druhou etapou rekonstrukce. Své sbírky však připomíná průběžně ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. V loňském roce nabízely výstavní vitríny exponáty tematicky spojené se 100. výročím založení Československa. Letos si mohou návštěvníci prohlédnout výstavu šperků a předmětů denní potřeby.  

Po otevření muzea na podzim příštího roku budou moci návštěvníci zhlédnout také nově koncipovanou uměleckořemeslnou expozici. Expozice obsáhne evropské i mimoevropské umělecké řemeslo od období středověku až do současnosti. Její nedílnou součástí budou také jedinečné předměty z drahých a obecných kovů a dalších materiálů, které jsou součástí sbírky Šperk.

Některé z těchto předmětů jako je např. Mísa – kopie z Hildesheimského pokladu, kazeta na líčidla a další jsou aktuálně k vidění ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Specializovaná sbírka patří mezi nejstarší sbírky muzea. Kromě šperků a předmětů denní potřeby od antiky po současnost jsou do ní zahrnuty také nádoby s podílem drahých kovů, liturgické předměty, kapesní hodinky a příbory. Významnou součást sbírky tvoří také toaletní soupravy, psací potřeby, pečetidla, broušené kameny, dózy, flakony, neceséry, knižní kování a malované miniatury.

„Depozitáře našich muzeí ukrývají skutečné poklady. Po dobu uzavření muzea chceme společně s kurátory Severočeského muzea v Liberci představit některé z nich a nalákat tak na budoucí nové expozice, které v muzeu vybudujeme,“ vysvětlila Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V současné době prochází všechny předměty sbírky Šperk novým přesnějším určením a také konzervováním a restaurováním – zejména čištěním od oxidů a nevhodných druhotných povrchových úprav (zalakování) z 2. poloviny 20. století. Sbírka tak bude připravená k vystavení po otevření muzea.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky