Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Věž kostela v Jítravě dostává nová okna a okenice. I díky penězům z kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 11. 2021 16:14

Sdílet článek

Rekonstrukci řady památek podpořil letos prostřednictvím dotačního fondu a individuálních dotací Liberecký kraj. Jednou z památek je kostel svatého Pankráce v Jítravě. Na obnovu okenic a elipsovitých oken věže putovalo z krajského rozpočtu 65 tisíc korun.

„Pětačtyřicet let téměř nulové péče za komunismu se na kostelích podepsalo opravdu zásadně. Dnes jsou kostely v majetku jak církví, tak obcí a měst. Při rozhodování o dotaci nás však zajímá nikoliv majitel, ale památková hodnota objektu,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Jítravě, německy Deutsch Pankraz, se nacházel farní kostel již v polovině 14. století. V letech 1710 až 1730 byl zbudován nový kostel, tentokrát již v barokním stylu. Na jeho severní straně byla roku 1737 postavena polygonální kaple.

V dubnu 1868, za jarní bouřky, byl kostel zasažen bleskem a zcela vyhořel. Za rok a půl byl však nově vybudován a vysvěcen. Poslední opravy se uskutečnily v roce 2009. Zařízení kostela je pseudobarokní, pocházející z období po roce 1868.

Skromně působící církevní památka bez velkých ozdob stojí uprostřed hřbitova, na němž se nalézá mimo jiné i hrob rodu Leuteltů – právě z usedlosti číslo 52 na horním konci obce pod lesem pocházel otec slavného básníka Jizerských hor Gustava Leutelta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky