Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Video zve do Máchova kraje za řemesly a přírodními krásami

02. 06. 2023

Série videí pro zviditelnění regionálních výrobců, podnikatelů a poskytovatelů služeb vznikla ve spolupráci oddělení cestovního ruchu krajského úřadu a projektu Liberecký kraj sobě. Jako první se zrodilo video z Máchova kraje, kde se vedle tipů na výlety představují i regionální výrobci.

„Cestovní ruch kdekoliv na světě nemůže bez atraktivit nejrůznějšího druhu existovat. Není to jen příroda a kulturní atraktivity, ale právě také výrobky místních výrobců, které návštěvníky lákají“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nejznámější a největší z nich je PVO Zákupy, které se nepřetržitě už od roku 1884 zabývá papírenskou výrobou, například tradičními masopustními maskami. Výroba je jedinou a poslední svého druhu v Evropě, neboť všechny podobné zahraniční společnosti skončily činnost kvůli levnějšímu dovozu čínského zboží do Evropy po roce 2000. Nejen z toho důvodu je od roku 2017 výroba papírových masopustních masek zapsána na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Unikátní historii lze zhlédnout v soukromém firemním muzeu na náměstí v Zákupech.

Za výlety Máchův kraj láká například i na Státní hrad Zákupy, který v historii sloužil jako letní rezidence císaře Ferdinanda I. nebo na Stezku skalních reliéfů u obce Brniště. Ve skalách jsou k objevení nejrůznější sochy a reliéfy, například jelen svatého Huberta, obří hlava nebo reliéf anděla. Na stezce však nejsou pouze skalní reliéfy, ale i land-artová tvorba, jako například vstupní brána z větví.

Video představuje také produkty menších oděvních firem, kupříkladu Kreativní svět Anety Půhonné, LaJuPe a VartonChaos, nosící pás na děti Kawallo, či batohy a kabelky z dílny Péťaholka.

Všechny představované výrobce lze nalézt na webu www.lksobe.cz. Internetový katalog nabízí více než tři sta lokálních značek uspořádaných do šesti kategorií. Vyhledávání je možné i podle tematických klíčových slov nebo podle mapy či cíle výletu.

Vytvořené video o Máchově kraji je k vidění na sociálních sítích REGION LIBEREC nebo Liberecký kraj sobě. Více tipů na výlety se nachází na turistickém portálu www.machuvkraj.cz nebo Facebooku a Instagramu Máchova kraje.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324