Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vietnamští delegáti nabídli Libereckému kraji nové pracovní síly

Mgr. Matoušová Barbora

  • 28. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6186|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Třídenní návštěva vietnamské delegace v Libereckém kraji byla zahájena ve středu 27.února v sídle kraje. Delegáty z provincie Ha Tinh uvítal hejtman Petr Skokan společně s členem rady kraje Vítem Příkaským. Vietnamskou stranu prezentovali Le Van Chat, hejtman provincie, Nguyen Doan Sang, ředitel krajského úřadu přírodních zdrojů a životního prostředí, Nguyen Van Son, ředitel krajského úřadu práce, válečných invalidů a sociálních věcí, Ho Anh Tuan, náměstek úřadu práce, Luu Quang Binh, předseda představenstva akciové společnosti Viet Ha, a zástupci v ČR Trinh Van Thanh a Phan Dinh Huy. Coby jednatel společnosti Savado Cons., s.r.o. byl k jednání přizván také Filip Bubrle.

 

Oba regiony spojuje zájem o investice a spolupráci. Systematičtější využití pracovních sil se ukazuje jako jedna z možností spolupráce. „Od návštěvy si slibujeme především koordinaci vietnamských pracovníků na území kraje,“ vysvětlil hejtman Petr Skokan. Vzhledem k tomu byli na setkání přítomni také zástupci úřadů práce v Libereckém kraji – Zdeňka Cibulková, ředitelka Úřadu práce Česká Lípa, Jan Rychlík, ředitel Úřadu práce Semily, František Schier, ředitel Úřadu práce Jablonec nad Nisou a Lubomír Záleský, vedoucí trhu práce z Úřadu práce Liberec. „Předpokládali jsme, že bude otevřena debata o  spolupráci  obou regionů. Pozvali jsme proto i zástupce našich úřadů práce, aby byli seznámeni s případnou nabídkou pracovních sil,“ upřesnil Vít Příkaský.

 

Hejtman provincie Ha Tinh předal Petru Skokanovi seznam pracovních nabídek a možných investic, které by vietnamská strana uvítala. „V první řadě usilujeme o to, aby naše provincie, která je v současnosti zaměřena spíše na zemědělství, začala budovat průmysl. Máme totiž k dispozici velké množství nerostných surovin. Na druhé straně máme díky dlouhému pobřeží a nezničené přírodě velký potenciál pro cestovní ruch,“ dodal. Za velkou výhodu svého regionu považuje také pracovní síly. „Ročně můžeme nabídnout až sedm tisíc kvalifikovaných pracovníků do zahraničí.“

 

V nerostném bohatství provincie vidí Petr Skokan příležitost pro podnikatele, kteří by rádi v tamní oblasti investovali. „Provincie Ha Tinh nabízí obrovské množství surovinných zdrojů. Pokud by tedy naši podnikatelé měli chuť toho využít a  investovat ve Vietnamu, mají nyní ideální možnost.“ S tím souhlasí Vít Příkaský: „Nerostné suroviny tvoří předpoklad pro perspektivní rozvoj průmyslu. Následovat by mohla  spolupráce ve vietnamských průmyslových zónách. K tomu je nutná dobrá infrastruktura, což je další oblast, v níž by se naši lidé mohli uplatnit.“

 

Nejen průmysl, ale také kultura a vzdělání jsou oblastmi, o které se vietnamští delegáti zajímají. Neopomněli tedy navštívit Technickou univerzitu Liberec a Severočeské muzeum v Liberci. Ve čtvrtek 28.února mají na programu návštěvu České Lípy a Nového Boru a v pátek 29.února zavítají do Jablonce nad Nisou.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky