Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Víkend bez tolerance na Semilsku byl příznivější než na Českolipsku

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 10. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7030|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Další z víkendů bez tolerance, již čtvrtý, se uskutečnil z pátku 3.10. na sobotu 4.10.2008  v okrese Semily. Do akce bylo nasazeno celkem 16 policistů dopravní, pořádkové a kriminální policie. Kontroly se zaměřily především na přítomnost alkoholu v krvi řidičů.

Zkontrolováno bylo 165 řidičů motorových vozidel. Při těchto kontrolách bylo zjištěno 9 přestupků. 8 bylo na místě vyřízeno blokovými pokutami v celkové částce 4 200 Kč a jeden přestupek bude oznámen k dalšímu řízení. Požití alkoholických nápojů řidičem motorového vozidla bylo zjištěno v jednom případě a to přes 1 promile, což bude dále posuzováno jako trestný čin. Ve 3 případech byl zjištěn nevyhovující technický stav vozidla. V jednom případě jel řidič s vozidlem bez pojištění odpovědnosti z jeho provozu,“ uvedl Vladimír Richter, členy rady LK pro dopravu s tím, že výsledky jsou příznivější, než na nedávné akci na Českolipsku, respektive Novoborsku.

„Na Semilsku jsou výsledky příznivější. Jeden řidič řídící pod vlivem alkoholu z  kontrolovaných 165 vozidel je totiž výrazně méně než kupř. v českolipském okrese,“ upozornil radní s tím, na Českolipsku a Novoborsku, bylo tehdy kontrolováno 137 vozidel, přičemž bylo zjištěno 25 přestupků. Alkohol v krvi řidičů byl zjištěn ve třech případech. Jednomu z řidičů byla naměřena dokonce hodnota 2,54 promile. Toto porušení zákona bude dále posuzováno jako trestný čin.

Každý kontrolovaný řidič obdržel tiskovinu LK, která obsahuje informační tabulku s dobami odbourávání alkoholu z krve, údaje o některých dopravních nehodách, které byly způsobeny vlivem alkoholu v loňském roce v LK a dalšími důležitými informacemi o vlivu alkoholu za volantem. Kontrolovaní řidiči, kterým nebylo zjištěno požití alkoholu před jízdou, dále obdrželi alkoholtester.

V loňském roce zemřelo na silnicích Libereckého kraje v důsledku dopravních nehod 46 osob. Nejčastější příčinou všech smrtelných nehod byla nepřiměřená rychlost. O 38 více,  celkových 413 dopravních nehod, zavinili řidiči pod vlivem alkoholu. Počet nehod způsobených pod vlivem alkoholu se v letošním roce sice snížil o 21 případů ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce (do konce srpna), nicméně 255 nehod je stále velmi vysoké číslo.

„Semilský okres je v letošním roce unikátní i  tím, že má v od začátku roku pouze jednu nehodu se smrtelnými následky,“ dodal Vladimír Richter.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky