Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Víkend Křišťálového údolí ukáže skláře a šperkaře i v Jizerských horách

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 10. 2019 00:00

Sdílet článek

Blíže představit turistům i obyvatelům kraje to, co proslavilo region po celém světě, má za cíl unikátní projekt s názvem Křišťálové údolí — Crystal Valley. Dokládá, že staletá tradice výroby šperků, skla a bižuterie je stále živá. Poprvé otevře své brány Křišťálové údolí o víkendu 26. a 27. října a nabídne dva dny otevřených dveří v téměř 50 sklárnách, ateliérech, muzeích a školách v Českém ráji, Lužických horách, Jizerských horách a Krkonoších. Co zajímavého bude k vidění v Jizerských horách?

„Zájemci mohou začít ve sklárně v Harrachově a přes jizerskohorské obce a města přejet na Turnovsko nebo do Lužických hor. Tam všude se se sklem, bižuterií či šperky potká. Jsem na z tohoto pohledu řemeslně velice bohatém území,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Desná

Ve společnosti Preciosa Ornela se vyrábějí tradiční české perle a perličky. Firma je vyváží do celého světa; jsou součástí luxusních šperků a dekorativních výšivek, dotvářejí i národní kroje a tradiční doplňky. V Ornele vyrábí všechno možné — od skleněných tyčí a lustrových dílů přes olovnaté sklo pro výtvarníky až po laboratorní sklo.

Jablonec nad Nisou 

V Jablonci je možné navštívit celou řadu firem a institucí. Rodinná firma ArtCrystal Tome předvede zájemcům dokonalý třpyt a brilanci českého křišťálu. Do stálé expozice Nekonečný příběh bižuterie zavede návštěvníky Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, které se může pochlubit největší sbírkou bižuterie na světě a největší expozicí skla v zemi. Muzejní expozice Čarovná zahrada — České sklo sedmi století pak zaznamenává příběh cesty skla od anonymní číše po autorská umělecká díla, včetně atraktivních skleněných cen a trofejí ze známých soutěží a anket typu Star Dance nebo Zlatý slavík.

Výrobu voskových skleněných perel i další způsoby jejich zušlechťování uvidí lidé ve firmě Perlex Bijoux, šperky z léčivých minerálů pak nabízí v Arcon Bijoux. Významným místem, kde se soustřeďuje výroba skla a bižuterie řady výrobců, je centrum Palace Plus. Návštěvníci tu naleznou přes pět tisíc druhů bižuterie, nabídku užitkového skla, tradiční skleněné ručně dekorované vánoční ozdoby a komponenty k výrobě bižuterie. Nechybí ani značkové šperky společností Preciosa a Granát. Nabídka obsahuje výlučně české produkty.

Výrobu komponentů i šperky vlastní značky Camee představí i firma Ralton, která již několik let úzce spolupracuje se světoznámými módními domy, jako jsou Jean Paul Gaultier, Chanel, Christian Dior, Louis Vuitton, Nina Ricci, Yves Saint Laurent, MarcJacobs, Prada a dalšími. Ve vzorkovně firmy Preciosa Beauty návštěvníci uvidí a uslyší, proč je sklářství tak silně zakořeněno právě Jablonci nad Nisou. Představí se tu široká škála výrobků; bude možné si osahat například trofej pro Tour de France a Miss Universe, popřípadě obdivovat křišťálový model stadionu Bayern Mnichov. Komentované prohlídky a výstavu studentských prací v Galerii Dvorek si pro zájemce připravila Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola v Jablonci nad Nisou, založená roku 1880 v reakci na potřeby rozvíjejícího se bižuterního průmyslu.

„Jablonecko je skutečným domovem bižuterní výroby. I tady si prošli v devadesátých letech velmi složitým obdobím. Kromě tradičních firem, jako například Preciosa, vznikly další nové firmy a i ony si našly své místo na světových trzích. Není divu. Vždyť skvělé řemeslo z rukou místních lidí tady zůstalo,“ poznamenala Květa Vinklátová.

Josefův Důl

Také firma Glass Pesničák otevře svou brusírnu návštěvníkům. Bude možné vidět tradiční broušení skla a hlavně broušené parfémové flakony, které se vyráběly koncem 19. a začátkem 20. století. Vše původními metodami jako před lety.

Liberec

V Liberci se mohou návštěvníci se sklem setkat ve dvou sklářských firmách, a to ve firmě Lužické sklo, kde se zájemci seznámí s ukázkovým rytím skla tradičními metodami. Rodinná tradice firmy, jež se zabývá ručním dekorováním skla a prací s ním, pochází už z roku 1929. V městské části Vratislavice nad Nisou pak rodinná sklářská firma Evans Atelier předvede technologii takzvaného lehaného skla a jeho následné ruční malování.

Pěnčín

Své pomyslné brány otevře Muzeum výroby korálků. V tradiční české firmě Skleněná bižuterie zájemci uvidí provoz mačkání, ale i broušení korálků a tepelné leštění.

Smržovka

Hosty přivítá firma Glassunicum ze Smržovky, jejíž kořeny sahají do roku 1990. Tehdy začínala výrobou skleněných květin a vinutých figurek.

Zásada

V Zásadě je možné zavítat do společnosti Atlas Bijoux. V rodinné firmě zájemci zhlédnou původní techniky zpracování perliček včetně háčkování kabelek. Je to unikátní a velmi náročná technika, díky které vznikají krásné vzory nejen na kabelkách, ale i na límečcích a náramcích.

  • Seznam Křišťálové údolí komplet (.pdf)
    991 kB
    22. 10. 2019 16:08

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky