Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Víkend v Heřmanicích patřil pěstounům z Libereckého kraje

13. 10. 2015

Devět rodin, které jako pěstouni vychovávají děti, o něž se z různých důvodů nemohou starat jejich biologičtí rodiče, se sjelo o uplynulém víkendu do Heřmanic v Podještědí. Víkendový pobyt pro ně připravil Liberecký kraj jako příležitost nejen ke vzájemnému předávání zkušeností pěstounů ohledně výchovy dětí.

V rámci víkendu je čekal nejenom společný program. Náhradní rodiče se dozvěděli i zajímavé informace z přednášky psycholožky Lenky Průšové na téma přechodu dítěte z dětského domova do náhradní rodiny. Dále spolu s dětmi zhlédli ukázky canisterapie, dozvěděli se od strážníků z Českolipska, jak se chovat bezpečně na ulicích a učili se v kroužku floristiky vytvořit podzimní květinovou výzdobu.

„Všichni, co máme děti, víme, že výchova někdy připomíná procházku minovým polem. Kolikrát si člověk sám vyčítá, že něco udělal špatně, a je vděčný za každou radu. Právě proto, abychom pomohli našim pěstounům orientovat se v úskalích náhradní péče, jsme připravili víkendový pobyt v Heřmanicích,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro resort sociálních věcí Lenka Kadlecová, jež s pěstouny strávila sobotní večer. „Vážím si všech obětí, které náhradní rodiče přinášejí svěřeným dětem, kolik jim věnují času, energie, starostí. Ze všeho, co jim dávají, považuji za nejdůležitější jejich lásku. Bez ní z nikoho nevyroste celý člověk,“ dodala.

Do Heřmanic se sjeli jako dlouhodobí pěstouni, tak i ti, kteří pečují o svěřené děti teprve krátce. Rodiny pocházejí z různých koutů Libereckého kraje. Nejmladší z dětí byly teprve předškolního věku, nejstarší měly 17 let.

 

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215